HAZKARA 2022 | Pace, Pace celor de aproape și celor de departe. Despre neuitare!

Memoria celor 18.000 de evrei deportați în lagărul morții de la Auschwitz-între 25 mai și 9 iunie 1944-a fost comemorată marți, 7 iunie, prin nu mai puțin de patru evenimente, evenimente despre neuitare.

Primul a fost să fie depunerea de flori la Monumentul Memorial al Martirilor Deportați (”victime ale urii rasiale, bărbați, femei și copii evrei din Cluj și din împrejurimi”), operă a sculptorului Egon Marc Lowith, amplasat în Parcul Caragiale.

Au urmat alte trei momente, toate de o importanță egală. Mă refer la Adunarea Comemorativă de la Templul Memorial al Deportaților Evrei (de pe strada Horea 21), la deschiderea oficială a Templului Memorial al Deportaților Evrei, la primul eveniment după reabilitarea lui (în valoare de 8 milioane de lei, numai din donațiile comunității evreiești din Cluj), deschidere care ar fi trebuit să aibă loc în iunie 2020. În fine, al treilea moment l-a reprezentat deschiderea Centrului Cultural Evreiesc, săli pentru conferințe, mese rotunde, simpozioane, o bibliotecă în care la loc de cinste stau două fonduri, Daniel Lowy, respectiv COMEV/Comunitatea Evreilor din Cluj-Cultul mozaic.

Templul Memorial al Deportaților Evrei din Cluj (fosta Sinagogă Neologă) a fost inaugurat la 4 septembrie, 1887. A fost distrus de bombardamentul din zona Gării Cluj, la 2 iunie, 1944, urmând reconstrucția din temelii 3 ani mai târziu, 1947. În 2018 au început lucrările de reabilitare, cu deschidere, cum am menționat în rândurile de mai sus, în 2020. Istoric vorbind, au fost patru sfințiri, resfințiri și reinaugurări (1887, 1929, 1947 și 2022), cea din urmă poate fi considerată ”un adevărat miracol” (Andrei Zagor).

Revin la Adunarea Comemorativă, onorată de alese prezențe, mă refer la Prim-Rabinul Rafael Schaffer, la dr. Robert Schwartz (președintele Comunității Evreilor Cluj), ÎPS Andrei Andreicuț, excelența Sa dl. David Saranga/Ambasadorul Statului Israel în România, Ovidiu Bănescu (vicepreședintele FCER/Federația Comunităților Evreiești din România), prof. univ. dr. Alexandru Laszlo, Daniel Lowy, moderator fiind Gheorghe Eisikovits.

Temele abordate în discursurile comemorative au vizat momente din istoria ultimilor 78 de ani, cuvântul cel mai des folosit fiind unul singur, neuitarea!

Am să mă opresc asupra câtorva dintre luările de cuvânt: ”Inaugurarea trebuia să aibă loc în 2020, am fi vrut să fie un eveniment mult mai mare. Astăzi (marți, 7 iunie-n. D. S.) este o inaugurare atipică, voi tăia panglica virtuală cu o foarfecă imaginară. Sper ca la evenimentele pe care le vom organiza aici să participe cât mai mulți clujeni, să ne cunoască mai bine, să vadă cum trăim…” (dr. Robert Schwartz) * ”Cu emoție și tristețe ne-am adunat pentru a comemora cei 18.000 de evrei deportați în lagărele morții. Le promitem că le vom duce povestea mai departe și nu vor fi uitați (…) Sinagoga este inima comunității evreiești” (Excelența Sa dl. David Saranga, Ambasador al Israelului în România) * ”Evenimentul de astăzi este tipic evreiesc” (Prim-Rabinul Rafael Schaffer) * ”Războaie n-ar trebui să mai fie. Prigoană nu ar trebui să mai fie. Trebuie să ne împotrivim celor ce doresc să ucidă” (ÎPS Andrei Andreicuț) * ”Poporul evreu e un popor al cărții și al scrisului. În scris, memoria de păstrează” (prof. univ. dr. Alexandru Laszlo).

Nu în ultimul rând, trebuie să amintesc un alt moment, 6 supraviețuitori-Judith Mureșan, Lucia Vigdorovici, Lendvai Zsuzsa, Robert Schwartz, Vasile Szekely, Gheorghe Eisikovits-au aprins 6 lumânări în memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului.

Mesajul final este unul ferm. Vom condamna cu fermitate terorismul și alte forme ale discriminării!

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut