Harta „turistică” a mizeriilor din Cluj-Napoca

În ciuda imaginii de oraș smart pe care încearcă să și-o creeze municipiul Cluj-Napoca, în mai multe zone din oraș, inclusiv în zona centrală lucrurile arată de-a dreptul deplorabil. Chiar mai rău decât într-un oraș industrial părăsit.

Alături de obiectivele turistice clasice localitate s-ar putea face un adevărat traseu turistic paralel în care care să prezinte clădirile și locurile lăsate de izbeliște.

Făclia a vă prezintă o posibilă hartă a acestor „obiective”.              

Unul dintre edificiile care nu fac cinste municipiului Cluj-Napoca este clădirea Telecomului din cartierul clujean Grigorescu. Aflată pe strada George Enescu, imobilul are trei etaje și dispune de un teren de 880 mp2. Din păcate, de mai mult timp, în clădire nu se mai desfășoară niciun fel de activitate iar în prezent imobilul se află într-o stare deplorabilă. Edificiul este devastat și a devenit un loc de popas pentru oamenii străzii.

La un moment dat, clădirea a fost scoasă la vânzare prin intermediul unei agenții imobiliare clujene. Prețul propus a fost de 1,7 milioane de euro, însă nimeni nu a fost interesat să cumpere spațiul.

Ruinele de pe Calea Florești

La nici zece minute de mers pe jos de la „obiectivul” de pe strada George Enescu, în cartierul clujean Mănăștur, în zona Podului Calvaria, mai exact pe strada Calea Florești nr 2, se află o altă construcție în paragină.

Se pare că aici a fost gândită o clădire de birouri și apartamente, însă proiectul a fost abandonat. Au rămas câțiva stâlpi și o placă de beton, care oferă o imagine dezolantă.

La cam 200 de metri de aceste ruine, tot pe Calea Florești, în spate la stația de distribuție a carburanților, se află șantierul abandonat al proiectului imobiliar Tower.

Proiectul a început în 2007 şi prevede construirea a patru blocuri turn, cu câte 18 etaje pe Calea Floreşti, cu un total de 475 de apartamente, 18.000 mp de spaţii comerciale şi de birouri, respectiv un hotel de trei stele. Terenul a fost pus la dispoziţie, printr-o asociere, de către USAMV, iar în schimbul folosirii acestui teren, universitatea urma să primească hotelul, care trebuia construit pe o bucată din aceeaşi parcelă. În prezent, după 10 ani, construcţiile nefinalizate sunt în ruină. Pe rolul instanţelor sunt mai multe procese. Unul este cel pornit de USAMV care cere să primească terenul înapoi și să fie dărâmate construcțiile de pe acesta. Un alt proces este cel prin care cei 99 de păgubiţi s-au îndreptat împotriva lui Mihai Chezan, pentru înşelăciune. În acel dosar,  prejudiciul total efectiv este estimat la peste 5 milioane de euro şi aproape 5 milioane de lei.

Construcțiile începute în acest proiect se află în proces de degradare, iar pe lângă aspectul inestetic, şantierul părăsit poate fi un pericol pentru trecători.

Décor de film horor

O altă zonă rușinoasă pentru Cluj-Napoca se află la sensul giratroiu de la intersecția străzilor Câmpului cu Frunzișului. Este vorba de benzinaria de pe partea dreaptă a străzii Câmpului în direcția spre Calea Mănăștur. Clădirea și pompele sunt abandonate de peste 10 ani de zile iar spațiul este inundat de buruieni, întreg ansamblul semănând cu un décor de film horor.

Mizeria de pe Victor Babeș

Harta „turistică” a mizeriior din Cluj-Napoca poate fi completată de ruinele Akademia Center de pe strada Vitor Babeș, un proiect vechi de 15 ani.  Aici a fost propus un centru comercial, însă a fost abandonat după ce investitorul Nisco Invest a intrat în insolvență. De atunci, nu s-a făcut nimic iar șantierul este o ruină.

Consiliul Județean Cluj, proprietarul terenului, a anunțat că intenționează să contruiască aici Centrul de Transplant Multiorgan.

C.P.

IMG_7354 IMG_7356 IMG_7358 IMG_7359 IMG_7360 IMG_7361 IMG_7362 IMG_7363 IMG_7369 IMG_7370 IMG_7371 IMG_7372 IMG_7373 IMG_7374 IMG_7375 IMG_7376 IMG_7377 IMG_7378 IMG_7379 IMG_7380 IMG_7381 IMG_7382 IMG_7383 IMG_7384 IMG_7385 IMG_7386 IMG_7387 IMG_7388 IMG_7389 IMG_7390
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut