Hai noroc! Producătorii de băuturi spirtoase cer amânarea creșterii accizei

Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România, printre care și clujenii de la Prodvinalco, propun amânarea actualizării nivelului accizei la alcool şi băuturi alcoolice cu inflaţia anuală până la 1 ianuarie 2024 şi limitarea creşterii anuale la un maxim de 5%, care să protejeze industria de şocurile inflaţioniste.

Asociaţia non-guvernamentală şi independentă Spirits România, ce reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, afirmă că, în 2022, nivelul accizei a fost deja majorat de două ori (1 ianuarie cu 3,6% şi 1 august cu 5%), fiind astfel acoperită actualizarea cu evoluţia inflaţiei / Indicelui preţurilor de consum.
De asemenea, asociația spune că astimările producătorilor locali pentru anul viitor arată că, dacă majorarea de la 1 ianuarie se va aplica, va exista o scădere de 30% a cifrei de afaceri şi de aproximativ 15% a numărului de angajaţi.
Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase mai semnalează că actualizarea nivelului accizei la alcool şi băuturi alcoolice cu inflaţia, ceea ce ar însemna un plus de 15% de la începutul anului 2023, va mări preţul la raft al băuturilor alcoolice, ducând la o creştere semnificativă a pieţei băuturilor nefiscalizate, cu efecte economice şi sociale imediate.
Cei mai afectaţi ar fi producătorii cu capacităţi de producţie locală, ale căror costuri au crescut dramatic în ultimul an, pe fondul crizelor generate de pandemie şi de războiul din Ucraina. Astfel, costul materiilor prime şi al materialelor s-a mărit între 30% şi 80%, iar o creştere suplimentară cu aproximativ 15% (inflaţia anuală prognozată pe anul 2022) de la 1 ianuarie 2023 ar determina o creştere a preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 4,5 lei/litru.
Conform datelor asociaţiei, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%. În schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani scăderea pieţei nefiscalizate cu aproximativ 25% şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021 pentru toată piaţa băuturilor spirtoase.
Anul trecut, contribuţia industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de 850 milioane lei, conform datelor ANAF. Această sumă a reprezentat o creştere de 48% faţă de 2020 (575,77 milioane lei în 2020). În primul trimestru al acestui an, industria de băuturi spirtoase a plătit la bugetul de stat, sub formă de acciză, 177,5 milioane de lei, reprezentând 58% din valoarea totală a încasărilor din acciza la alcool şi băuturi alcoolice.
Înfiinţată în 2013, Spirits Romania, este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, și reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope, organizaţia reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţări.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut