Hagi s-a sucit şi nu mai vrea să preia naţionala

Gheorghe Hagi a acceptat iniţial postul de seleţioner al echipei naţionale de fotbal a României, dar s-a sucit în ultimul moment, declarînd că nu vrea să preia echipa în actualele preliminarii.

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, îi propusese duminică lui Gheorghe Hagi postul de selecţioner, iar lui Anghel Iordănescu funcţia de director tehnic al echipei naţionale, după ce Răzvan Lucescu a demisionat de la conducerea tehnică a echipei naţionale, imediat după victoria cu Bosnia Herţegovina din preliminariile Campionatului European, scor 3-0. Lui Hagi i s-a impus ca obiectiv calificarea la turneul final al EURO 2016, “numai că planul se vrea a fi unul mult mai complex, fiind vorba despre un proiect pe patru ani, cu finalitate în toamna anului 2015 şi cu ţintă reformarea fotbalului la toate nivelurile echipelor noastre naţionale, începînd cu reprezentativa A şi terminînd cu cea de juniori Under 14. Aceasta înseamnă modificarea şi modernizarea sistemului şi modului de joc la toate eşaloanele naţionalelor noastre şi îmbunătăţirea parametrilor de performanţă, astfel încît calificările să reprezinte o succesiune şi o încununare logică a schimbărilor evocate”, a afirmat Mircea Sandu.

Anghel Iordănescu, fost selecţioner al echipei naţionale, în două mandate, nu şi-ar pierde funcţia de senator dacă ar accepta să fie şi director tehnic al echipei naţionale. Considerat de mulţi cel mai buni fotbalist român din istorie, Gheorghe Hagi s-a născut la 5 februarie 1965, în comuna Săcele, sat situat la 35 de km de Constanţa, dintr-o familie de aromâni.  A debutat la echipa naţională pe 10 august 1983, la Oslo, în meciul amical Norvegia – România, la vîrsta de 18 ani. A participat la trei turnee finale ale Campionatului Mondial, Italia 1990, SUA 1994 şi Franţa 1998 şi la trei de Campionat European: Franţa 1984, Anglia 1996 şi Olanda/Belgia 2000.  A jucat de 125 de ori în naţională, a înscris 35 de goluri, fiind timp de 16 ani, 10 luni şi 20 de zile în slujba tricolorului şi purtînd de 65 de ori banderola de căpitan. Din iunie 2001, timp de cinci luni, a fost antrenorul echipei naţionale, cu care a jucat barajul pentru CM din Coreea de Sud şi Japonia, ratînd calificarea în faţa Sloveniei. Din iunie pînă în noiembrie 2003 a antrenat formaţia turcă Bursaspor. Februarie 2004 a marcat venirea ca antrenor la echipa Galatasaray Istanbul, cîştigînd cu aceasta Cupa Turciei 2005, părăsind-o, totuşi, după un an, prin demisie. A fost manager general al echipei FCU Politehnica Timişoara, în returul campionatului diviziei A 2005-2006, dîndu-şi din nou demisia. La 23 iunie 2007, Gigi Becali anunţă numirea lui Hagi în funcţia de antrenor al echipei Steaua. La 20 septembrie, acelaşi an, Hagi îşi anunţă demisia din funcţia de antrenor al grupării din Bulevardul Ghencea, deşi reuşise o calificare în grupele Ligii Campionilor. Gică Hagi a mai antrenat pe Galatasaray, fără rezultate deosebite, în perioada 21 octombrie – 25 martie. Gheorghe Hagi este Maestru emerit al sportului şi membru al Comisiei pentru Fotbal FIFA.

Articole din aceeasi categorie