„Guvernul Republicii Moldova, sprijinit masiv dinspre România și UE”

Analistul politic Cristian Pîrvulescu subliniază că săptămâna trecută a fost una încărcată pentru Republica Moldova, ținând cont și de faptul că președintele Franței, Emmanuel Macron, a efectuat o vizită la Chișinău. Au avut loc o serie de evenimente extrem de importante pentru viitorul Republicii Moldovea, spune el.

A fost o săptămână (n.red săptămâna trecută) foarte plină pentru Moldova, președintele Franței Emmanuel Macron, a fost miercuri în vizită la Chișinău, joi au fost cei patru președinți la Kiev, unde recomandau intrarea Ucrainei, dar implicit și a Moldovei, vineri a venit propunerea Comisiei (n.red- Europene), sâmbătă a fost reuniunea comună a celor două Parlamente – român și moldovean, iar toate aceste lucruri indică o poziție puternică a Moldovei și foarte probabil, la Consiliul European de săptămâna aceasta va fi acceptată Moldova ca și Ucraina și, și nu Georgia. De acum problema Moldovei este foarte clară, președintele, prim ministrul, ministrul de Externe, au o imagine foarte bună. Vorbesc de limba occidentalilor, sunt foarte clari. Problema este, ca să citez un observator moldovean, că în Republica Moldova a apărut un sindrom Gorbaciov – imagine bună în afară și proastă în interior. Sondajele de opinie arată că opinia publică moldovenească nu este nici pe departe atât de interesată de problema ascensiunii la statutul de candidat cât de problemele cotidiene legate de inflație, situația economică, etc. Vedem că încetul cu încetul legătura dintre Maia Sandu, guvernul său, și societatea moldovenească începe să se năruie”, a explicat Cristian Pîrvulescu, pentru Făclia de Cluj.

El mai atrage atenția că Macron a fost la Chișinău tocmai pentru a-i face pe cei nehotărâți să înțeleagă că există o susținere puternică pentru Moldova. „Să nu uităm că în luna mai, Maia Sandu a fost la Paris, a avut o activitate foarte dinamică. Știm că în Moldova există trei părți, relativ egale, în funcție de context și anume proeuropenii dintre care destul de mulți sunt și în favoarea unirii cu România, cei neutri, o treime, la mijloc, care poate varia, și peorușii.

Acum, nu doar recunoașterea acestui statut, ci pași importanți în susținerea economică vor conta, pentru că moldovenii sunt în mai mare măsură loviți de criza economică decât românii, și dependenți de energia venită din Rusia, și în mai mare msăură decât românii, manipulabili.

În ce privește reuniunea celor două Parlamente, s-a simțit nevoia sublinierii susținerii pe care România o poartă Moldovei, o susținere care este la nivelul întregii clase politice, ceea ce este foarte important, este un moment simbolic foarte important și contează și el pentru acea parte nehotărâtă, care face diferența în alegeri. Practic, am asistat la o săptămână în care Guvernul moldovean a fost sprijinit masiv dinspre România și UE, pentru a întări poziția Maiei Sandu care nu este încă periclitată, dar începe să se clatine”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

O ședinţă comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova a avut loc sâmbătă, aceasta venind la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la UE.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut