Guvernul dă înapoi. Medicii de familie vor fi plătiți la fel ca anul trecut

Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator ar urma să renunțe la proteste, continuând să lucreze în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Reprezentații Colegiului Medicilor din România au avut ieri consultări cu reprezentanții CNAS. În cadrul negocierilor desfășurate ieri, CNAS a propus reprezentanților Colegiului Medicilor din România aceleași tarife ca în anul 2023 pentru prima jumătate a anului 2024. Decizia de a renunța la proteste a fost anunțată de președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu. De asemenea, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj, dr. Emiliana Costiug, a precizat pentru Făclia, „Așteptăm oficial să vedem ceea ce semnăm”.  Criza în Sănătate însă continuă, de această dată presiunea venind din partea angajaților din Sănătate. Guvernul are de rezolvat problemele majorării salariilor și a deblocării posturilor din domeniul Sănătății și Asistenței Sociale. Președintele Sindicatului Judeţean Sanitas Cluj, Ovidiu Bota, a anunțat că este deja stabilit un calendar al protestelor. 

Reamintim faptul că ieri, la Cluj, peste 150 de medicii au strigat „Vrem Respect!”„Vrem respect!”, „Nu semnăm!”, „Demisia”, „Pentru Sănătate!” „Vom pleca!”.  Medicii clujeni de familie și de specialitate din ambulatoriu au protestat în fața Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj împotriva modificărilor propuse prin proiectul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și au cerut retragerea acestora. Nemulțumirile care au scos medicii în stradă au fost scăderea finanțării în asistența medicală primară și secundară cu 30-40%, includerea unor clauze abuzive de validare a serviciilor ca o condiție de plată, penalizarea medicilor de familie cu liste mari de pacienți în contextul deficitului mare de medici, imposibilitatea de prelungire a programului de consultații, adaptat nevoilor de îngrijire medicală a populației.

 Sindicaliștii Sanitas nu exclud greva

Miercuri, 17 ianuarie, sindicatele din Sănătate și Asistență Socială au avut întâlnire la București cu premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cărora le-au expus problemele stringente: deblocarea posturilor în domeniul Sănătății și Asistenței Sociale, majorarea veniturilor tuturor angajaților din Sănătate și Asistență Socială în procent de minim 20%, reînceperea negocierilor pe noua lege a salarizării care trebuia să intre în aplicare de la 1 ianuarie 2024, dar care a fost amânată pe anul 2025, și aplicarea în integralitate a legii 153, adică legea salarizării unice pentru sistemul bugetar. „Miercuri s-a întrunit Consiliul Național al Federației Sanitas din România, unde a participat
premierul României, Marcel Ciolacu împreună cu ministrul Sănătății (MS), Alexandru Rafila. S-au discutat punctual problemele din domeniul Sănătății și Asistenței Sociale evidențiindu-se problemele legate de salarizare și urmările salarizării proaste, adică migrarea personalului medical (medici, asistente, infirmiere). Aceștia nu își mai găsesc locul în acest sistem cu o salarizare atât de proastă. Din acest motiv s-a convenit împreună cu premierul României să se constituie echipe de lucru care să reprezinte MS, Ministerul de Finanțe (MF), Ministerul Muncii (MM) și sindicatele pentru a putea găsi soluții majorărilor salariale și deblocărilor de posturi.” a informat Ovidiu Bota, președintele Sindicatului Judeţean Sanitas Cluj
Mai mult, cadrele medicale din cadrul Federației Sanitas au pichetat joi, 18 ianuarie, MF. „O echipă a reprezentanților Federației Sanitas a fost chemată la negocieri la MF. S-au numit două cadre din MS pentru a începe discuțiile punctuale legat de ceea ce ne interesează pe noi.”, a afirmat președintele Sindicatului Judeţean Sanitas Cluj. Sindicaliștii nu exclud din calendarul protestelor greva generală: „Ca și continuitate a acțiunilor noastre, vom merge înainte cu revendicările. În data de 25 ianuarie avem programată pichetarea Ministerului Muncii și la 1 februarie o pichetare la nivelul Ministerului Sănătății, urmând ca, dacă nici o solicitare nu-și găsește o rezolvare, să organizăm la mijlocul lunii februarie un miting de amploare la București unde vor fi implicate toate federațiile reprezentative din Sănătate. Dacă nici așa nu se vor găsi soluții, vom face grevă generală. Sperăm ca Guvernul să găsească soluții. Avem foarte mulți angajați în sistemul bugetar care au salariile la nivelul anului 2018. ”, a precizat Ovidiu Bota.
Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut