Gruia stă pe un butoi cu pulbere! Zile decisive pentru soarta lui Dan Petrescu la CFR Cluj

Liniștea de la CFR Cluj s-a dus pe apa sâmbetei, iar spiritele au răbufnit încinse, atât dinspre conducerea clubului, cât și din partea antrenorului Dan Petrescu, cel care până deunăzi era privit drept idolul suflării feroviare. Doar că, odată început sezonul european, stabilitatea și liniștea la club s-au șubrezit serios. Pornită la drum cu gânduri mărețe, intrarea în grupele Ligii Campionilor sau, măcar, în cele din Europa League, echipa din Gruia a capotat lamentabil încă din primul tur preliminar la UCL, fiind eliminată de anonimii de la Pyunik Erevan. Toată lumea a dat, atunci vina pe ghinion, nebăgând prea mult în seamă jocul deloc convingător al trupei lui Dan Petrescu, în care patronul a investit sume uriașe și în acest an. A urmat retrogradarea directă în a treia competiție valorică europeană, iar traseul accesibil până în grupe, și mai ales valoarea extrem de scăzută a adversarilor din Conference League, a mai domolit din furia patronului,  acesta refăcându-și, din mers, calculele de profit. Cu chiu, cu vai, CFR a ajuns în grupele competiției, deși jocul echipei a dat rateuri grave în toate meciurile ce au urmat. În Gruia se vorbea din nou de primăvara europeană, se făceau calcule peste calcule, se estimau veniturile financiare, și toată lumea își freca palmele de nerăbdare.

Deși avertizată serios de jocul prost al echipei în calificări, toată suflarea ceferistă s-a dus cu sacul la pomul lăudat. Și a rămas cu el gol. Echipa lui Petrescu s-a făcut de rușine în Kosovo, acolo unde a evitat umilința totală pe final de meci, iar apoi, în Gruia, a eșuat total în fața unei echipe din Turcia, ce nu câștigase până atunci niciun meci din cele zece disputate în acest sezon. Fanii au răbufnit din nou, și au cerut în cor demisia lui Petrescu.

Nedumerit, acesta a avut o ieșire violentă la sfârșitul săptămânii trecute, când a dat cu pietre în toată lumea, suporteri și conducere deopotrivă..

„Nu are rost să mai stau! Să vină altul și să câștige Champions League. Nu se mai poate continua cu aceste scandări. Clubul trebuie să mă susțină sută la sută. Altfel nu putem continua. Sunt proşti toţi de aici, că pierdem campionatul dacă permit astfel de scandări. Eu vorbesc în faţă, nu pe la spate”, a tunat Dan Petrescu.

Patronul echipei: Bate câmpii! Reziliem contractul!”

Uluiți de ieșirea antrenorului, cei din conducerea clubului au reacționat, inițial, timid. Asta până luni, când patronul echipei, Nelu Varga, a avut prima ieșire publică, arătându-i obrazul tehnicianului.

„Bate câmpii! I-am făcut absolut toate poftele și singurul lucru care mă interesa erau rezultatele. (…) Dragostea cu sila nu se poate face! Ne punem la masă și discutăm condițiile rezilierii. Nu voi fi rigid.

Până acum, nici măcar salariul lui nu și l-a câștigat din performanțele acestui sezon. Dacă ne raportăm la bugetul clubului, e o discrepanță serioasă între ce a adus prin rezultate și ce cheltuim. Firește că sunt nu nemulțumit, ci foarte nemulțumit!

Cum să mă simt altfel când am băgat atâția bani în jucători și ajungem să pierdem în Conference League cu ciuca bătăilor?

Deocamdată suntem pe minus cu zeci de milioane, nu cu două. Se joacă foarte urât, a pierdut cu echipe foarte slabe. Eu nu i-am redus lui bugetul, am redus greșelile pe care le-a făcut el. A adus jucători de proastă calitate, pe care îi plăteam cu 40-50.000 de euro pe lună. Despre asta vorbim, despre Chipciu, Alibec și mulți alții.

Tot ce mi-a cerut i-am dat, n-are ce să-mi spună, că nu i-am făcut poftele. Să nu vină să-mi povestească faptul că el a jucat, dar arbitrii l-au furat. Asta e o vrăjeală. Mai sunt și jucători care se plâng. Eu nu l-am dat afară, nici nu m-am gândit la asta. Va fi o discuție decentă. Nu e cazul de divorț.

Nu pot să vă spun așa, pentru că nu am făcut un calcul la virgulă, dar cert e că nu și-a acoperit bugetul. Deocamdată sunt pe minus, pe minus cu zeci de milioane. Nu cu un milion, două. El nu mi-a făcut nicio bucurie! Mai mult de faptul că a luat titlul și atât.

La noi și când luam titlul era pagubă. Dacă dorește să plece, să renunțe la clauza pe care o are. Aștept campionatul și accederea în primăvara europeană!”, a tunat Nelu Varga.

Dan Petrescu: ”Cum să renunț la clauză?”

S-a pus la cale, astfel, o întâlnire între cei doi, după meciul cu FC Argeș, una care să lămurească definitiv lucrurile. Victoria de luni de la Pitești n-a avut deloc darul de a liniști spiritele, dimpotrivă. Dan Petrescu a spus că dacă cei din conducere vor să-l dea afară, atunci trebuie să-i achite integral clauza de reziliere, adică nu mai puțin de 400.000 de euro!

”Posibil să avem o discuție mâine sau poimâine, eu cu patronul! Să vedem care e programul. Nu vorbesc despre acest subiect, v-am spus! Nu discut.

Ce pot să zic? Sunt antrenorul lui CFR Cluj și mai am 2 ani de contract. Cum să renunț la clauză? Antrenorii dinaintea mea au renunțat? Ei trebuie să știe că dacă eu sunt antrenor, eu sunt antrenor. În toată lumea există contracte. Am un contract și merită respectat”, a declarat Dan Petrescu, la finalul partidei de la Pitești.

În dispută a intervenit și Cristian Balaj, președintele CFR-ului, al cărui ton s-a schimbat și el după ieșirea din presă a patronului, invocând și el obiectivul ratat al echipei, dar și calitatea jocului prestat de elevii lui Petrescu.

„Dan Petrescu a avut suportul conducerii și CFR Cluj a dat dovadă de înțelepciune. Obiectivul era calificarea în grupele Champions League sau Europa League. După evenimentul Pyunik singurul lucru care mai putea fi realizat a fost calificarea în Conference League, care s-a și întâmplat. Dar acesta nu a fost un obiectiv în primă fază. Nu am cerut o despărțire, a avut suportul nostru în continuare. Relația s-a tensionat și prin reacția suporterilor după meciul din Kosovo. Am jucat slab acolo.

Meciul împotriva celor de la Ballkani, chiar dacă e o echipă bună, care cu greu a pierdut în fața celor de la Slavia, jocul nu a fost pe placul nimănui. Nici al jucătorilor, nici al staff-ului tehnic. Supărarea nu a fost doar a suporterilor, a fost și a noastră. Va exista această discuție, rămâne de văzut cum se va finaliza”, a spus și Cristian Balaj.

Întâlnire amânată pe caz de boală

Mult așteptata întâlnire patron-antrenor n-a mai avut însă loc marți, și asta din cauză că Dan Petrescu a răcit.

”În jurul orei 12:00 urma să am o întâlnire la București cu Dan Petrescu. Însă, am fost sunat de Dan, iar el mi-a spus că este foarte răcit, posibil să aibă Covid, iar eu i-am zis că dacă are simptome de Covid atunci nu e cazul să ne mai vedem deoarece nu vreau să risc nimic.

Eu vreau un raport și o analiză clară de la el cu privire la aceste rezultate proaste din ultimul timp”, a declarat Nelu Varga.

Jucătorii stau deoparte de conflict, deși căpitanul știe ceva

„Cel mai important era să câștigăm în seara asta (n.r. luni) și să avem liniște. Toată lumea știe că am o relație specială cu Dan Petrescu. Nu știu ce va fi, eu oricum o să fiu plecat la națională. E decizia clubului. Eu îi doresc baftă lui Mister, indiferent dacă va fi cu noi sau nu. Sincer, habar nu am ce se va întâmpla. (…) Nu este ușor când se schimbă un antrenor. Noi sperăm să fie totul bine și ei să ia cea mai bună decizie. Sper să fie o înțelegere între ei, că s-au câștigat multe trofee împreună.

Patronul a făcut eforturi mari financiare. Noi suntem foarte mulțumiți cu ce a făcut patronul pentru noi. Suntem la zi cu salariile! Poate noi puteam să facem și mai mult. Ce e între patron și antrenor nu e treaba noastră. Noi suntem alături de patron în continuare!”, a spus Mario Camora, căpitanul celor de la CFR Cluj, după meciul de la Pitești.

”Din ce am înțeles și din presă vor avea o discuție. Sper să rămână Dan Petrescu, că e un antrenor bun și unul cu care am făcut performanță. Eu sunt jucător, nu vreau să schimb eu antrenori. Nu m-am băgat niciodată, chiar nu vreau. E munca acestui om, nu vreau să-l schimb sau să-l reconfirm. Eu vreau să-mi văd de bătrânețea mea și de jocul meu”, a spus și Ciprian Deac.

Minteuan, Contra sau Mandorlini?

După cum era de așteptat, a început și sarabanda posibililor înlocuitori ai lui Dan Petrescu. Inițial, patronul echipei a declarat că în cazul în care acesta va pleca, Alin Minteuan reprezintă o soluție pentru a da continuitate la CFR. Apoi, a fost intens vehiculat numele fostului selecționer, Cosmin Contra, despre care s-a spus că a ajuns deja la o înțelegere verbală de a prelua echipa, pentru ca mai apoi lucrurile să se împotmolească la chestiuni de ordin financiar.

”Îl consider și pe Contra un antrenor foarte bun, dar vreau să știți că nu am avut nicio discuție cu el. Până nu voi discuta clar cu Dan Petrescu nu vă pot anunța nimic”, a spus Varga, despre varianta Cosmin Contra.

Dacă va ajunge la CFR, fostul internațional ar reveni în campionatul românesc după doi ani, atunci când a antrenat pe Dinamo București. Acesta este acum liber de contract după despărțirea din vară de Al Ittihad.

Tot la bursa zvonurilor s-a dat ca certă și informația potrivit căreia șefii din Gruia iau în calcul și aducerea la Cluj a fostului antrenor al echipei Andrea Mandorlini, cel care, în 2010, a cucerit cu CFR titlul, Cupa și Supercupa României.

În vârstă de 62 de ani, Mandorlini a pregătit formații importante din Italia, după despărțirea de CFR, precum Verona, Genoa, Cremonese, iar în ultima perioadă pe Padova, în Serie C.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut