Goțiu s-a făcut din nou de râs în Parlament

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Goţiu, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii comisiilor de specialitate au respins nominalizarea lui Goţiu pentru portofoliul de la Mediu cu 18 voturi „împotrivă”, 9 „pentru” şi 7 abţineri.

Mihai Goţiu consideră că votul negativ pe care l-a primit marţi în comisiile de specialitate reunite, ale Parlamentului, este unul politic, însă este convins că parlamentarii au înţeles de fapt că USR are măsuri ferme pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, pentru tragerea la răspundere a tuturor celor care încalcă legislaţia de mediu, pentru reîmpădurirea României şi pentru a curăţa natura de deşeuri.

„Din punct de vedere politic, este un vot aşteptat, chiar dacă sunt ferm convins că şi cei care au fost în comisii înţeleg cât sunt de importante protecţia mediului şi măsurile de combatere a schimbărilor climatice şi sper că şi cei care au urmărit această dezbatere înţeleg faptul că avem măsuri ferme pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, pentru tragerea la răspundere a tuturor celor care încalcă legislaţia de mediu, pentru a reuşi într-adevăr să împădurim România, pentru a scoate deşeurile din natură, pentru un aer mai curat, pentru ape sănătoase. Şi-au făcut jocul politic, dar sunt convins că, indiferent de votul de astăzi şi de mâine, şi clasa politică şi cetăţenii înţeleg că nu mai putem să ne batem joc, nu mai putem ignora tot acest fenomen, fie că vorbim despre infracţionalitate, fie de măsuri proactive pentru protejarea mediului”, a afirmat Goţiu, după audieri.

El a admis că ajung gunoaie în natură, însă a susţinut că România nu este „ţara gunoaielor”, iar în programul de guvernare sunt prevăzute o serie de măsuri pentru „tot ce înseamnă gunoi, deşeu, sit potenţial contaminat”.

„Din fericire, nu suntem ţara gunoaielor. E drept că ajung gunoaie în natură, e drept că ajung în ape, e drept că avem depozite de deşeuri, fie că vorbim de deşeuri municipale, fie de foste situri rămase de pe urma exploatărilor, de pe urma proiectelor industriale sau miniere. Este foarte greu de răspuns în 30 de secunde despre tot ce înseamnă gunoi, deşeu, sit potenţial contaminat. Sunt măsuri foarte clare, una dintre ele a fost prevăzută în programul de guvernare USR-PLUS şi a devenit realitate datorită şi celui care a fost la Ministerul Mediului secretar de stat, Raul Pop. Şi aici mă refer la această Hotărâre de Guvern pentru implementarea garanţiei depozit, care consider că mai trebuie îmbunătăţită şi care va duce la scoaterea multor deşeuri şi gunoaie din natură. Avem aceste măsuri care ţin de selectare, pornind de la cetăţeni până la autorităţi locale. Pe situri contaminate avem toată această luptă cu atragerea, până la urmă, a fondurilor europene, pentru a închide şi ecologiza aceste bombe pentru sănătatea umană. Deci, inclusiv şi datorită fostului coleg de la Garda de Mediu, Octavian Berceanu, avem şi am dovedit că avem capacitatea să luptăm inclusiv cu mafia deşeurilor şi cu poluarea de pe lângă oraşe sau din natură. Foarte în viteză v-am dat atâtea exemple de măsuri pe fiecare domeniu în parte. Aşa, putem spune despre fiecare măsură. Nu asta rezolvă. Nu, toate împreună rezolvă problema”, a spus el.
Deși pozează în apărător al mediului, în timpul delegațiilor făcute pe parcursul mandatului de senator, Mihai Goțiu a preferat să călătorească cu cel mai poluant mijloc de transport.

Potrivit datelor obținute de ziarul Făclia de la Camera Superioară a Parlamentului României, în primii trei ani de mandat, senatorul Mihai Goțiu a efectuat în exercitarea atribuțiilor nu mai puțin de 90 de zboruri pe ruta Cluj-Napoca și retur. Astfel, în 2017, Goțiu a făcut 57 de zboruri dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București, în 2018 a avut 19 călătorii, iar în acest an 14 călătorii. Asta ar însemna 28.800 de kilometri parcurși de usr-istul clujean pe calea aerului, ceea ce echivalează cu un zbor dus-întors București-Punta Arenas (Chile). Potrivit calculelor Făcliei de Cluj, în cadrul călătoriilor făcute de Goțiu cu avionul au fost emise 4.770 kg de dioxid de carbon.

În schimb, cu trenul, mijloc de transport considerat foarte puţin poluant, Goţiu a avut în cei trei ani de mandat doar patru călătorii. Una dintre călătoriile cu trenul a fost făcută de de senatorul clujean în luna ianuarie 2017 pe ruta Bucureşti – Cluj-Napoca, iar o alta în octombrie 2017 pe ruta Bucureşti-Deva. De asemenea, în 2019, senatorul clujean al USR a avut o călătorie cu trenul pe ruta Cluj-Napoca – Bucureşti şi o alta Bucureşti-Cluj-Napoca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut