Ghiduri UBB pentru a trece peste pandemie și sărbători

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pune la dispoziţia comunităţii şi a autorităţilor patru ghiduri menite să ofere informaţii şi posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, mai ales în perioada sărbătorilor şi în contextul dezbaterilor legate de posibilitatea lansării campaniilor de vaccinare în viitorul apropiat.

Documentele realizate de UBB cuprind: un Ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condiţiilor prezente ale pandemiei şi de principii psihologice care facilitează asimilarea lor în comportamentul individual (inclusiv pentru vaccinare), principii care pot fi utilizate şi pentru alte recomandări de sănătate care urmăresc modificări cognitiv-comportamentale pe scară largă, şi trei ghiduri de autoreglare emoţională, cognitivă şi comportamentală în pandemie, şi anume unul de autoreglare psihologică în pandemie; un Ghid de reglare comportamentală – Schimbarea rutinei de viaţă și un Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie.

Ghidurile au fost elaborate de specialiştii UBB în psihologie şi sănătate publică, cu implicarea unor specialişti din cadrul Asociaţiei Psihologilor din România. .

„Prin misiunea asumată în Carta proprie, UBB are şi responsabilitatea socială de a sprijini autorităţile şi societatea în condiţii de criză, aşa cum este şi condiţia de pandemie. Specialiştii în sănătate publică sunt cei care prescriu intervenţiile necesare la nivel social în cazul pandemiei. Psihologii şi specialiştii în modificări cognitiv-comportamentale sunt cei care trebuie să favorizeze asimilarea acestor prescripţii în comportamentul individual, adăugând propriile recomandări cu relevanţă psihologică. Specialiştii în comunicare, în colaborare cu experţii în sănătate publică şi psihologie, transferă apoi eficient aceste cunoştinţe către populaţie. Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simţ comun, cu minimă informare din partea psihologiei ştiinţifice. Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

“Universitatea Babeş-Bolyai a fost în permanenţă alături de membrii comunităţii şi s-a implicat intens în susţinerea lor. De asemenea, UBB este preocupată de informarea corectă şi constantă a comunităţii, site-ul Universităţii găzduind, în această perioadă, o secţiune dedicată special informaţiilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus”, precizează reprezentanții UBB Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut