Ghid de angajare a nevăzătorilor

O inițiativă pentru accelerarea pieței muncii din România pentru nevăzători și angajatori propune un “Ghid de angajare a nevăzătorilor” și 9 meserii pentru aceștia.

Programator, specialist în resurse umane, profesor sau psiholog, sunt doar câteva dintre meseriile pe care o persoană cu deficiențe de vedere le poate practica la fel de bine precum o persoană obișnuită, fără dizabilități reglementate de lege.

In România, 70% dintre persoanele cu dizabilități se pot angaja, deși pot munci, conform studiului realizat de AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), care a lansat “Ghid de angajare a nevăzătorilor. În România, există 93.591 de persoane cu deficiențe de vedere, 34% dintre acestea reprezintă populația cu vârstă de angajare (18-64 ani), iar 3% sunt minori cu nevoie de acces la o educație care să le permită un parcurs profesional. Doar 4% dintre persoanele cu deficiențe de vedere au terminat cursuri universitare, în timp ce 64% dintre nevăzători și-au încheiat educația înainte de a ajunge la liceu.

Ghidul oferă angajatorilor soluții pentru integrarea angajaților cu deficiențe de vedere în câmpul muncii, iar candidaților sfaturi practice și modele de lucru pentru a le spori încrederea de a aplica la oportunitățile de angajare potrivite abilităților lor.

Meserii care pot fi făcute de către nevăzători

Ghidul de angajare a nevăzătorilor conține și o parte practică cu o listă de 9 meserii care pot fi făcute de nevăzători sau slab văzători, împreună cu informațiile tehnice de care au nevoie angajatorii pentru a echipa corespunzător locul de muncă al angajatului cu deficiențe de vedere.

Programator, specialist în resurse umane, avocat / consilier juridic, Content Writer, consultant pentru nevăzători, profesor, psiholog, operator call-center, broker / consultant financiar sunt cele 9 meserii descrise în ghid. Lista oferă doar câteva exemple, poate fi extinsă și reprezintă și o matriță ce poate fi scalată și pentru alte tipuri de dizabilități.

Pentru realizarea ghidului au lucrat împreună nevăzători și persoane obișțnuite.

Ghidul este disponibil pentru companii și persoanele cu deficiențe de vedere în căutare unui loc de muncă, prin accesarea site-ului www.ghid.amais.ro.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut