Gherlenii solicită transport urban

Atât de mult s-a discutat zilele trecute de problemele transportului urban în București, încât acest aspect se află în vizorul edililor și în orașe mai mici, cum este Gherla.

În urbea de pe Someș de câțiva ani nu mai circulă autobuze, desființarea fabricilor din zonă a redus mult călătorii și fosta IGO așa a hotărât, că nu mai este nevoie de  transportul urban. Însă, la ultimele întâlniri cu cetățenii municipiului, primarului Ovidiu Drăgan i s-a solicitat reînființarea transportului urban. Scumpirea  benzinei și a motorinei a ridicat și tarifele la taximetrie, iar mulți posesori de autoturisme mai bine apelează la autobuz, decât să scoată mașinile din garaj (care au, desigur, fiindcă cei mai mulți le țin între blocurile de locuințe sau pur și simplu pe trotuare).

În localitate există o sută de taxiuri, care, totuși, la orele dimineții, înainte de  începerea cursurilor școlare nu mai fac față solicitărilor. În această situație autobuzele ar putea rezolva problema, cum și deplasarea locuitorilor celor trei sate componente – Hășdate, Silivaș și Băița – ar fi o soluție prin introducerea transportului urban, măcar în anumite intervale orare ale zilei. Nu știm cât ar fi de rentabil, dar pentru navetiștii din cele trei localități rurale ar fi o ușurare. Deocamdată, Primăria caută o rezolvare cât mai eficientă.

În orașul Gherla, când unitățile industriale erau în floare, pe străzi circulau autobuze, ruta obișnuită fiind satul Băița – Moara Steaua, la intrarea în comuna Mintiu Gherlii. După revoluție, însă, ele au dispărut, iar călătorii au lipsit și ei, locurile de muncă fiind tot mai puține. În prezent firmele mamut de la marginea municipiului pot reînvia transportul urban.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut