Gherlenii se refugiază, de caniculă, în parc

În sfârșit, zilele trecute și pe meleagurile someșene s-a instalat canicula. Solstițiul de vară i-a primit pe gherleni cu o temperatură de 28 de grade – la soare, desigur, mult mai mare. În această perioadă călduroasă este normal ca oamenii să se refugieze la răcoare.

Gherlenii au mare noroc cu frumosul parc aflat chiar în zona centrală a orașului, unde la aceste temperaturi mari este o plăcere să te plimbi la umbra arborilor seculari. Supranumit și „Micul Schönbrunn”, parcul mare conceput în stil englezesc a fost inaugurat în anul 1864 și se întinde pe cca. 40 de hectare, o suprafață de verdeață cum multe orașe mari din țară nu au. Aleile principale sunt orientate în direcțiile punctelor cardinale și intercardinale ca o adevărată „Roză a vânturilor”. Parcul cuprinde variate specii de arbori autohtoni, dar și exotici, printre ele se află și doi arbori Ginkgobiloba, sursă de plante medicinale pentru mulți oameni suferinzi din localitate.

Încă de dimineață, această splendidă zonă verde a orașului este luată cu asalt atât de oamenii în vârstă, cât și de copii. Primii petrec ore întregi lângă mesele de șah, iar copiii au la dispoziție părculețul de joacă, dotat cu echipamentul necesar. Cei care doresc să se odihnească pe marginea apei găsesc la mijlocul parcului un frumos lac de agrement, unde în fiecare vară sunt puse la dispoziția doritorilor bărci și hidrobiciclete, iar pe margine funcționează o terasă a Grădinii de vară aparținând Cooperației de consum. În ultimii doi ani, prin grija Primăriei, în zona „Casino” au fost amenajate două mini-terenuri de sport, iar în vecinătatea stadionului există terenuri de tenis, unde funcționează și cursuri de inițiere.

Deci, gherlenii au locuri răcoroase unde să-și petreacă zilele toride de vară, la care mai adăugăm lacul de la „Sărătura”, unde nămolul concură cu valoarea terapeutică a renumitului nămol de la Techirghiol, de pe malul Mării Negre. Ce mare avantaj pentru oamenii suferinzi de reumatism, care găsesc acolo condiții ideale de tratament. Nu e de mirare dacă printre vizitatori se află mai mult pensionari, oameni în vârstă, care nu mai sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri într-o stațiune balneoclimaterică din țară. Totul găsești la doi pași de oraș, pe dealul „Brădet”.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut