Gherlenii cinstesc marile evenimente istorice

Gherlenii au avut totdeauna mare respect şi admiraţie faţă de cele mai importante momente ale istoriei noastre. Aşa s-a întâmplat şi la sfârșitul săptămânii trecute, când în sala Casei Municipale de Cultură s-au adunat pentru sărbătorirea Unirii Principatelor Române în cadrul unui spectacol festiv organizat de Primăria şi Consiliul Local, în colaborare cu Casa Municipală de Cultură.

Prima formaţie care a urcat pe scenă a fost fanfara municipală, condusă de Vasile Chiş. Cei 15 membri ai fanfarei au interpretat piese muzicale de promenadă, evoluţia  lor fiind încheiată cu Hora Unirii, fredonată şi de cei peste 300 de spectatori prezenţi în sală. A urmat evoluţia micilor instrumentişti (copii deosebit de talentaţi şi de mare viitor) pregătiţi de Emil Mihaiu, cu toţii fiind membrii cursului iniţiat de conducătorul grupului. Din program nu putea lipsi folclorul, pentru această secțiune urcând pe scenă cursanţii canto popular Gherla, din cadrul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, coordonaţi de profesor expert, cunoscutul interpret de muzică populară Ioan Dordoi; corepetitor: Emil Mihaiu. A cântat solo talentatul interpret de muzică populară din Dej, Ovidiu Varian (şi el  absolvent al cursului de canto popular Gherla,  promoţia 2019), care cucerit publicul cu o frumoasă melodie de pe Someş. El a fost acompaniat, ca de altfel şi grupul vocal al Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, de taraful dirijat de Emil Mihaiu.

Desigur, din programul manifestării nu putea lipsi nici dansul popular, reprezentat de jucăuşii cunoscutului Ansamblu folcloric „Valea Someşului”, condus de Ilie Ţegean, laureat al mai multor festivaluri internaţionale de dansuri populare. Tinerii formaţiei au interpretat două suite de dansuri populare din zona noastră, apreciate de public  cu vii aplauze.

Prezentatorul spectacolului a fost tânăra solistă de muzică populară din localitate, câştigătoare a mai multor concursuri de artă interpretativă desfăşurate în ţară, Larisa Gurzău, care s-a achitat cu succes de această misiune deloc uşoară, având în vedere importanţa istorică a evenimentului.

După reprezentaţie, toată lumea a coborât în centrul oraşului, unde cei aflaţi pe platou s-au prins în Hora Unirii, sărbătorind cum se cuvine împlinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Cu această ocazie, Biblioteca Municipală a amenajat în vitrina instituţiei din Piaţa Libertăţii o expoziţie de carte pe tema respectivului moment istoric.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie