Gherlenii, antrenați în acțiunile de înlăturare a efectelor furtunii

Furtuna mare de la mijlocul săptămânii trecute nu a ocolit nici municipiul Gherla, unde au fost semnalate pagube importante.

Cea mai gravă situație a fost la un bloc de locuințe de pe strada Alexandru Vlahuță, unde acoperișul pur și simplu a fost luat de vijelie, iar bucăți din el au căzut pe trei autoturisme parcate în zonă. Imediat s-au deplasat pompierii din localitate, care au curățat strada respectivă și au eliberat drumul, iar un grup de locatari s-a urcat pe acoperișul blocului respectiv, eliberând toată suprafața de bucățile rămase acolo.

Fiind vorba de pagube materiale însemnate, locatarii de pe scara de bloc afectată au solicitat ajutorul Primăriei, dar până în prezent nu au primit un răspuns concret. Oricum, oamenii s-au întrunit într-o ședință ad-hoc și au luat unele măsuri organizatorice, printre care s-a aflat evaluarea stricăciunilor. Un lucru cert: în ultimii 30 de ani în orașul Gherla nu a mai fost o furtună atât de mare, iar asta spun locuitorii mai vârstnici, printre care se află și pensionarul de 107 (!) ani, profesorul Iosif Rus, cetățean de onoare al municipiului Gherla, care, în mod sigur, a văzut multe în viața lui.

Distrugeri mari au avut loc și în frumosul parc al orașului, unde copacii și arborii seculari au fost smulși cu rădăcină, cu tot, îndeosebi în vecinătatea Grădiniței cu program prelungit „Căsuța Fermecată”. Copaci căzuți am văzut și pe strada Gelu, pe malul canalului Someș, unde crengile au distrus și băncile de acolo.

A doua zi după furtună angajații de la SC ADP SA (fosta RADP) au curățat zona respectivă și au transportat crengile căzute. Serviciul de voluntari pentru situații de urgență a avut mult de lucru și în weekendul trecut, degajând crengile căzute și în gospodăriile populației. Muncitorii sucursalei Gherla a Companiei de apă „Someș” SA s-au aflat și ei la datorie, curățind canalele de scurgere a apei și cu motopompe, pe strada Liviu Rebreanu, de exemplu, au îndepărtat apa de pe carosabil.

Nici începutul acestei săptămâni nu a fost liniștit, pompierii și personalul de la SC ADP SA acționând de dimineață până seara târziu la remedierea distrugerilor de pe urma furtunii, la nivel de municipiu pagubele fiind destul de mari. Să nu mai punem la socoteală și că un număr important de autoturisme au fost avariate.

De bătaie de cap nu au scăpat nici grădinarii de la marginea orașului, foliile de la sere fiind luate de vântul puternic.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut