Gherleni premiați la Gala EMKE 2021

Reprezentanții Fundației Culturale „Téka” se afirmă și în această primăvară, după ce anul trecut, tot pe vremea asta, au cucerit noi lauri.

Recent, la Biserica Reformată II, de pe Bulevardul 22 decembrie 1989, din Cluj-Napoca, a avut loc Gala de premiere anuală a Asociației „Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania” (EMKE), unde au fost răsplătiți specialiștii activi în diferitele domenii culturale din zona noastră, aceste premii fiind considerate de organizatori „premiile Oscar ardelene”. Printre premiați s-au aflat și doi gherleni, soții Székely Melinda și Feketelaki Tibor, ambii coregrafi ai Ansamblului de dansuri populare „Kaláka” din cadrul Fundației Culturale „Téka” din localitate, care au fost răsplătiți cu premiul „Kallós Zoltán”.

Sub îndrumarea lor, în ultimii 30 de ani s-au format zeci de dansatori, membri ai formațiilor de jocuri populare din Gherla, câștigători ai mai multor concursuri și festivaluri folclorice din țară și din străinătate. Cei doi premiați desfășoară o bogată activitate de valorificare și popularizare a tradițiilor folclorului de pe Câmpie, sprijinind grupurile de dansatori nu numai din municipiul Gherla, ci și din satele din  împrejurimile municipiului, fiind și promotorii taberei de dansuri populare din localitatea Lacu, comuna Geaca.

La festivitatea de la Cluj-Napoca, cei doi au fost prezentați de prof. Balázs Bécsi Attila, președintele Fundației Culturale „Téka”, distins și el, în 2020, tot de Asociația „Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania”. Slujba religioasă de la biserica  clujeană a fost oficiată de preotul Székey József, după care a urmat un concert de muzică clasică.

În cadrul galei EMKE, desfășurată, în condițiile pandemiei, într-un cadru restrâns, au fost premiate 25 de personalități din domeniul culturii, artei, științei, religiei, învățământului și din alte sfere de activitate. Asociația „Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania” se află printre puținele asociații, fundații sau ligi culturale din municipiu  care respectă tradiția și în fiecare an premiază pe cei mai buni intelectuali din zona noastră. Municipiul Gherla aproape  de fiecare dată  este reprezentat la această gală.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut