Gherla va avea un sistem de iluminat public economic

Zilele trecute, la sediul Primăriei Municipiului Gherla a fost semnat contractul pentru proiectare „Înlocuire iluminat public existent cu un iluminat economic prin utilizarea unor aparate cu eficiență energetică ridicată”. Proiectul se va realiza cu fonduri europene și va crea și o componentă de suprailuminare a trecerilor pentru pietoni, de pe raza orașului.

Este vorba  de un proiect ce se aplică deja cu multă eficiență și rentabilitate în multe localități din țară, iar Gherla avea mare nevoie de  o astfel de investiție, ținând cont că în ultimii ani nu prea s-au luat astfel de inițiative. Dacă pe străzile principale au mai fost schimbate vechile neoane, la periferie au rămas aceleași surse de iluminat de pe vremurile de altădată. Este mare nevoie de modernizarea sistemului de iluminat public și în cele trei sate (cartiere) ale municipiului Gherla, Hășdate, Silivaș și Băița, dar  nu trebuie să uităm nici cartierele de locuințe „Autogară”, „MR1” și „Între ape”. Deci, noul contract de proiectare semnat de primarul Ovidiu Drăgan aduce îmbunătățiri substanțiale în acest domeniu, îndeosebi în privința rentabilității. Se economisesc nu numai bani, dar și muncă în plus în eventualele reparații. În jurul Gherlii multe comune, cum sunt Iclodul sau Mintiu Gherlii, au trecut la iluminat public cu becuri LED, de asemenea mai economicos și mai eficient.

În ceea ce privește suprailuminarea trecerilor pentru pietoni, la Gherla, în ultima perioadă au fost întreprinse mai multe acțiuni gospodărești, zilele trecute fiind revopsite toate trecerile din zona centrală și au fost reînnoite marcajele. Ideea suprailuminării este foarte bună, cu toate că în orășelul de pe Someș în ultimii ani nu au avut loc accidente rutiere pe aceste treceri pietonale și asta și datorită vigilenței cu care cadrele Poliției Rutiere dirijează și supraveghează circulația în zonele respective, iar pe timpul nopții semnalizările sunt perfecte.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut