Gherla – oraș verde

Nu numai Clujul dorește să devină oraș verde, ci chiar și municipiul Gherla. Acest proiect se află printre prioritățile acestui an în localitatea de pe Valea Someșului Mic.

Fostul Armenopolis a fost totdeauna o urbe plină de verdeață, cu un parc frumos, nu întâmplător denumit „micul Scönbrunn”, conceput în stil englezesc și care se întinde pe 40 de hectare. Fără să exagerăm, putem spune că în țara noastră puține orașe mici (dar, și mari) dispun de o zonă verde atât de splendidă, cu arbori seculari. Deci, nu e de mirare dacă edilii actuali ai urbei doresc să reamenajeze această adevărată oază de liniște.

Dar, Primăria mai are în plan și alte obiective care să contribuie la denumirea de „oraș verde”, a Gherlii. Zilele trecute, de exemplu, primarul Ovidiu Drăgan a semnat contractul de finanțare și s-a aprobat următoarele proiecte europene: piste pentru biciclete și alte vehicule electrice ușoare (pista de pe digul Someșului Mic) și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reîncărcare vehicule electrice (10 stații cu 20 de puncte; valoarea proiectului este de 7.322.526 lei, cu TVA inclus). Sunt două proiecte europene care după finalizare pot contribui la menținerea unui climat sănătos pe raza orașului.

Despre amenajarea digului de pe Someș de mult se discută la nivelul administrației locale, dar practic nu s-a făcut nimic. Până în prezent nici aleea pietonală nu este asfaltată sau măcar pietruită, însă în acest an se dorește amenajarea unei piste de biciclete între zona parcului și podul de la Băile Băița (o fostă microstațiune balneară, care se află în paragină!). Ar fi un mare avantaj pentru posesorii de biciclete, dar nu numai pentru ei.

Într-un interviu acordat zilele trecute de primarul Ovidiu Drăgan postului Radio FIR din Dej amintea și de reamenajarea parcului 1 Mai de pe dealul Brădet (vis-a vis de Gara CFR), unde în anii 80 se organizau tradiționalele serbări câmpenești și unde cândva a fost amenajată și o scenă în aer liber. Dacă se va realiza acest lucru, Gherla s-ar îmbogăți cu un nou loc de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii. Prin grija personalului de specialitate din cadrul SC ADP SA (fosta RADP), vor fi extinse zonele verzi de pe teritoriul urbei, lucrare demarată încă toamna trecută.

Prin asigurarea infrastructurii pentru transportul verde se urmărește crearea unui aer nepoluat, de pe o zi la alt crescând numărul autoturismelor electrice, un fapt îmbucurător pentru populația municipiului Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut