Gherla are o nouă stemă

Pe ordinea de zi a recentei ședințe de Guvern s-a aflat un proiect de hotărâre privind aprobarea stemei municipiului Gherla. Stemele județelor, municipiilor, orașelor și comunelor se aprobă de Guvern, la propunerea consiliilor județene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie. Considerată drept adevărata imagine a unei comunități urbane, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul și cartea de vizită a oamenilor ce conviețuiesc pe meleagurile respective.

Noua stemă a municipiului Gherla se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat vertical. În partea stângă a scutului, pe câmp de azur, se află un turn negru crenelat cu o poartă închisă și cu două ferestre. În partea dreaptă a scutului, pe câmp roșu, se află o cruce de aur susținută de doi păuni de aur, afrontați și pigmentați cu azur. Turnul reprezintă în limbaj heraldic atât castrul roman de interior, cât și Cetatea medievală Martinuzzi. Crucea și păunii simbolizează heraldic prezența pe teritoriul municipiului a celor două sedii episcopale, Armeano-Catolic și Greco-Catolic. Coroana murală cu cinci turnuri crenelate indică rangul de municipiu al localității.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat de guvern și urmează să fie pus în aplicare la nivelul administrației locale.

Gherla – denumit și fostul Armenopolis – este un oraș cu vechi tradiții armenești, simbolul localității de pe Valea Someșului Mic fiind impozanta Catedrală Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul urbei, lăcaș de cult ce domină tot municipiul.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut