Gestionarea informatizată a sărăciei: Peste 2,5 milioane de români primesc carduri de 250 de lei pentru mâncare. Cine și când capătă ”voucherele sărăciei”

Prima tranşă de vouchere pentru cumpărarea de alimente şi mese calde va ajunge la beneficiari în a doua parte a acestei luni, astfel că peste 2,5 milioane de români ar trebui să primească tichete de câte 250 lei, livrate ”pe card”. Nu poți să nu te întrebi ce costă mai mult: emiterea și gestionarea unui astfel de card sau ajutorul de 250 lei.

„Încărcarea voucherelor se va face după ce se încheie procesul de distribuire, aşa că ajutoarele aferente tranşei I vor ajunge la beneficiari în perioada 20 -24 iunie”, a anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care afirmă că valoarea totală a ajutoarelor se ridică la aproximativ de 3 miliarde de lei. „Voucherele vor fi acordate în patru tranşe. Vom avea în vedere ca, la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adaptăm calendarul următoarelor tranşe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziţionarea alimentelor şi meselor calde”, a afirmat ministrul Marcel Boloş.
Voucherele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominală de câte 250 lei şi sunt destinate persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie. Mecanismul de distribuire prevede trei etape: * emiterea cardurilor de către unităţile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului) * împlicuire şi distribuirea prin Poşta Română * încărcarea valorică a cardurilor. Cardurile vor fi însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri şi un număr de telefon pentru cazurile în care sunt întâmpinate probleme. Persoanele eligibile, stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, nu trebuie să depună cerere pentru acordarea sprijinului. Cardul va fi livrat de angajaţii Poştei Române şi poate fi utilizat doar pentru achiziţionarea de produse alimentare / mese calde de la operatorii economici parteneri.
Persoanele care nu au intrat în posesia cardului până la finalul perioadei în care se alocă tranşa I, dar îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de ajutor, sunt sfătuite să se adreseze celui mai apropiat oficiu poştal, de unde ar trebui să primească îndrumări.
De ajutoare pot beneficia: * pensionarii din sistemul public de pensii * pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei * persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei * familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei * familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei * familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare * persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului, iar sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a voucherelor, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduşi în program vor fi eliberate noi vouchere. Verificarea condiţiilor de venit pentru beneficiari va fi făcută de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut