Gestionarea finanțelor personale: știai că pokerul te poate ajuta în planificări și investiții?

Jucătorii de poker pot aplica în viața de zi cu zi anumite lucruri pe care le deprind din această activitate. Echilibrul financiar și disciplina dobândite în poker pot fi folosite cu succes și atunci când vine vorba despre planificări financiare și investiții.

Pentru a rezista pe termen lung în poker, o componentă importantă este bankroll management, adică gestionarea bugetului. Sunt trei pași cheie pentru a reuși să-l păstrezi la un nivel optim:

Pariază doar banii pe care îți permiți să-i pierzi

Sumele de bani alocate distracției la poker trebuie să fie de cel mult 10-15% din veniturile lunare. Chiar dacă ești de părere că ai abilități foarte bune, e important să nu riști sume care să îți afecteze viața de zi cu zi. Indiferent cât de bun ai fi ca jucător, oricând poți intra într-o fază negativă, astfel că e bine să nu mizezi sume foarte mari. De asemenea, ai grijă când crești nivelul turneelor ori partidelor la care participi.

Joacă doar la evenimente care sunt potrivite cu nivelul tău de joc

Contează foarte mult să îți alegi mese potrivite cu nivelul tău de joc și cu bugetul tău. Dacă joci într-un cazinou terestru, vei observa că mizele sunt destul de mari, deci ai nevoie de un buget solid. Pe de altă parte, în momentul în care intri pe o platformă online de Jocuri Poker vei observa în lobby-ul cu turnee o mulțime disponibile. Sunt turnee atât pentru cei care vor să mizeze sume mici, de ordinul a 50 de cenți ori 1 dolar, sunt și turnee freeroll, dar sunt și evenimente pentru cei care au un buget mai mare. Dacă ai jucat la turneele cu buy-in mic și ai avut succes, s-ar putea să fii tentat să treci la unele de un nivel mai ridicat. Cu cât buy-in-ul este mai mare, cu atât și premiile sunt mai mari, astfel că tentația este firească. Ai grijă însă să nu arzi etapele. Cu cât vei juca la evenimente mai mari, cu atât și riscurile vor fi mai mari, din moment ce vei întâlni adversari mai buni. În general, la turneele cu buy-in mic vei găsi mulți jucători care fac asta în scop recreațional, de dragul distracției. Dar când sumele cresc, există șanse să dai de unii cu experiență mai mare, poate chiar profesioniști.

Fii disciplinat și răbdător

Pentru a pune în aplicare toate cele de mai sus ai nevoie de multă disciplină. Trebuie să respecți strategia pe care ți-ai stabilit-o și să nu te abați de la ea. Nu încerca să joci la recuperare în cazul în care ai avut o serie negativă, cu gândul că ghinionul nu poate ține la nesfârșit. Cel mai bine este să faci o pauză, să citești o carte, să faci exerciții fizice, orice care să te scoată din această stare. De asemenea, dacă ai o serie bună nu trebuie să te consideri invincibil, deoarece prea multă încredere strică uneori în poker. Iar dacă începi cu un bankroll mic, e bine să ai răbdare în procesul de mărire. Încearcă să nu te gândești la suma cu care a crescut bankrollul, ci să vezi totul în procente, deoarece îți poate oferi o altă perspectivă. Una este să începi cu 50 de dolari și să vezi că ai 100 de dolari după două săptămâni, iar altceva este să te gândești că ți-ai dublat suma în acest interval.

Cum poți aplica aceste elemente când vine vorba despre investiții?

Toate cele trei elemente expuse în rândurile de mai sus pot fi aplicate și când vine vorba despre investiții. Spre exemplu, dacă îți dorești să investești la bursă, specialiștii recomandă un plafon maxim de 10-15% din veniturile lunare, așa cum este și în cazul pokerului. E bine să nu riști mai mult, în așa fel încât să nu îți afecteze viața de zi cu zi. Bursa este un domeniu volatil, pot exista multe fluctuații, în funcție de contextul social și economic. Așadar, la fel cum poți crește foarte repede, la fel poți să suferi și pierderi.

De asemenea, este important să înțelegi în ce investești. Dacă alegi să faci acest lucru de unul singur, fără să apelezi la un broker de investiții, documentează-te cât mai mult în privința companiilor în care dorești să investești. Află bilanțul lor pe ultimii ani, dacă oferă dividende și care este contextul general din acel domeniu în lume ori care sunt perspectivele de creștere. Totodată, încearcă să îți diversifici cât mai mult portofoliul. Ca și în poker, disciplina joacă și ea un rol important. Nu te abate de la strategia ta și nu investi haotic. Ai răbdare, mai ales că bursa este un teritoriu în care se câștigă, de cele mai multe ori, pe termen lung.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut