Germania le recomandă cetăţenilor săi să părăsească Ucraina

Cetăţenii germani a căror prezenţă nu este „imperativă” trebuie „în scurt timp” să părăsească Ucraina, unde „un conflict militar nu poate fi exclus”, a recomandat sâmbătă Ministerul de Externe de la Berlin, citat de France Presse şi DPA.

„Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au crescut şi mai mult în ultimele zile din cauza prezenţei şi mişcărilor masive ale unităţilor militare ruse în apropierea graniţelor ucrainene”, notează ministerul german pe website-ul său, avertizând în „recomandările” sale către călători că „un conflict militar nu poate fi exclus”.

„Dacă vă aflaţi în prezent în Ucraina, asiguraţi-vă că prezenţa dumneavoastră este imperativă. Dacă nu, părăsiţi ţara în scurt timp”, a declarat ministerul.

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să vorbească la telefon sâmbătă cu omologii săi american şi francez, în timp ce Washingtonul consideră că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”, în ciuda faptului că Moscova respinge acest lucru.

Multe ţări occidentale au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Ucraina. Rusia a anunţat la rândul său că îşi reduce personalul diplomatic acolo, argumentând cu posibile „provocări” occidentale sau din partea Kievului.

Guvernul israelian a decis vineri „să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina” din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina, transmite AFP.

Ministerul israelian de externe a recomandat, de asemenea, într-un comunicat adresat cetăţenilor israelieni „să se abţină de la a călători în Ucraina pentru moment” şi şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în această ţară să evite „focarele de tensiune” din cauza „agravării situaţiei”.

Mai multe runde de discuţii în ultimele zile nu au reuşit să aducă progrese în rezolvarea crizei ucrainene, pe care occidentalii o descriu drept cea mai periculoasă de la încheierea războiului rece în urmă cu trei decenii.

Joi, preşedintele american Joe Biden şi-a îndemnat concetăţenii să părăsească fără întârziere Ucraina deoarece „lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte rapid”, în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni. Un apel minimalizat vineri de şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care a estimat că nu este „nimic nou în această declaraţie”.

Canada şi Norvegia au făcut recomandări similare.

La sfârşitul lunii ianuarie, Statele Unite au ordonat familiilor diplomaţilor americani din Kiev să părăsească Ucraina.

Alături de SUA, Marea Britanie, Danemarca, Letonia şi Estonia şi-au chemat cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut