George Vigdor lansează patru volume de versuri, la Centrul Cultural Evreiesc

 

Joi, în data de 21 septembrie, a avut loc lansarea volumelor de versuri semnate de George Vigdor la Centrul Cultural Evreiesc. George Vigdor este un scriitor de mare importanță în peisajul literar contemporan al Clujului și, în același timp, un reprezentant emblematic al comunității evreiești din acest oraș. Evenimentul de lansare a inclus trei volume de versuri și o antologie de versuri cu titlurile: „Petarde existențiale,” „Rămân o rană deschisă,” „Visszavonulas a kontextusba” (Retragere în context), și „Poet sub acoperire” (antologie 2000-2021). Printre invitații speciali s-au numărat pr. Prof. univ. Ioan Chirilă și poeții Victor Constantin Măruțoiu, Gheorghe Vidican, Vasile Igna și Sorin Grecu.

Evenimentul a fost deschis de către președintele Centrului Cultural Evreiesc, Dorel Emil Ornescu, într-o manieră așa cum ne-a obișnuit la toate evenimentele. Moderatorul lansării a fost poetul Ion Cristofor, care l-a prezentat pe George Vigdor în fața publicului prezent. George Vigdor s-a născut la Cluj, pe data de 20 mai 1963, și este absolvent al Institutului Politehnic din Cluj, Facultatea de Electrotehnică, între anii 1982 și 1987. În 1994, a emigrat în Israel, unde a câștigat Premiul Fundației Culturale Ianculovici pentru publicistică în limba română la Haifa (1998), după care s-a întors în România în 1999. Pe lângă activitatea sa literară prolifică pe care a menținut-o și în Israel, George Vigdor a fost și ofițer în rezervă în armata israeliană între anii 1996-1999, a dezvăluit Ion Cristofor. Din anul 2000, de când și-a găsit „muza” la Budapesta, George Vigdor este într-o „continuă transhumanță” între Budapesta și Cluj, a adăugat Ion Cristofor. Acesta din urmă a descris poezia lui George Vigdor ca fiind expresia unui sceptic, „în care simțim seismele veacului în care trăim cu toții, dar și propriile sale neliniști”. Ion Cristofor a mai afirmat că George este cel mai desemnat urmaș al lui Cioran în ceea ce privește tematica și conceptele abordate, subliniind că „abordează probleme spinoase și le rezolvă într-un stil elegant, fiind un maestru al paradoxului”.

Vasile Ignat a efectuat o analiză detaliată a volumului antologic „Poet sub acoperire” și a remarcat cum George Vigdor vorbește cu măiestrie despre simplitatea paradoxală a vieții. De asemenea, părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă l-a descris pe George ca fiind un adevărat romantic, cu o temă centrală a devenirii în poezia sa. Acesta a împărtășit amintiri despre cum l-a cunoscut pe George la un festival din Italia și cum creațiile acestuia îl încântă încă de atunci. Părintele a subliniat și o dimensiune biblică în poezia lui George, precum și elemente din zona poemelor disperării și a absurdului, spunând: „Poetica lui George ne arată că undeva în străfundul nostru există o memorie pe care nu o activăm mereu, dar care, din când în când, în efuziunile noastre paradoxale, se exprimă în exterior.”

Gheorghe Vidican l-a numit pe George un „pelerin printre culturi” și i-a adus laude poetului pentru toate realizările sale, în timp ce Victor Constantin Măruțoiu a subliniat caracterul asumat al imaginației lui George Vigdor și muzicalitatea poeziei sale.

Din versurile citite în timpul lansării, am observat o înclinație spre o visceralizare a traumei în poezia lui George, o traumă care este individuală, dar care își are rădăcinile în inconștientul colectiv, în istoria comună dureroasă pe care el, la fel ca și ceilalți evrei contemporani, o poartă în spate și o transformă în cuvinte eterne, sperând ca durerea purtată constant să fie astfel alinată.

 

Mara. A. MUNTEAN  

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut