GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA 2022 | „Cartea Cărților” lui Eugen Cojocaru: romanul ISUS

*vineri, 14 aprilie, ora 15:00*                                                                                                        

Cu acuitate, eleganță și rafinament autorul consacră romanul intitulat simplu Isus (Editura Ecou Transilvan, Cluj-N., 2022 – prezentare la Gaudeamus/vineri, 14 aprilie, 15:00) celui mai generos și impresionant eveniment din istorie: singura întrupare a divinității ca om și Dumnezeu. În capitole scurte, dense, captivante, pilduitoarea viață de acum 2000 de ani e înfățișată în esență: învățături, suferințe, moartea și Învierea, evocând stilul, aroma și culorile anticului Israel cu istoria, geografia, organizarea socială-economică de atunci, Eugen Cojocaru îndrăznește să fie original, evitând orice clișee, dogme sau canoane. Trăirile intense ale lui Isus sunt redate la persoana întâia, iar din dialogurile Lui cu Dumnezeu Tatăl aflăm „tainele” existenței lumii, esența ființei și Dumnezeirii, natura, libertatea și eliberarea spiritului, despre ură și dragoste, cunoaștere și iubire, materie, „pomul vieții” ș.a. Această profunzime filosofică ne pare firească știind că autorul e unul din inspirații discipoli ai lui Constantin Noica.

Cel mai frapant cred că e un inedit vis al lui Isus, un mic SF inserat cu subtilitate în țesătura narativă, unde aflăm mecanismul oricărui totalitarism. Concret: Federația Universală e condusă de un Consiliu Universal Suprem în frunte cu Înțeleptul Suprem, Cu subtilitate și curaj e demascată puterea celor cocoțați sus, care vor doar avantaje, proorocii falși ai mutanților puterii, instituțiile adună putere și o abuzează întărind-o prin judecători strâmbi și închisori, prin minciună, forță și violență. Scenariul știut: un grup mic fură puterea, mediocrități aurite cu ambiții și egouri imense își fac, prin intrigi și tiranie, bogății și putere: sclavi ai vițeilor de aur, dumnezeii lor!

Romanul Isus nu numai că descrie superb pasaje din Noul Testament precum iubirea și sacrificiul suprem al Mântuitorului, Prietenul nostru cel mai Bun și Adevărat, dar abordează cu curaj și probleme de actualitate. Citind și făcând corectura (îl compar cu Cămașa Lui Christos al pastorului luteran american Lloyd C.Douglas) constat ca e cvasi-cinematografic și poate fi excelent ecranizat – autorul tocmai lucrează la un film inspirat din istoria recentă a Estului. Maia Morgenstern a jucat Maica Domnului în Patimile lui Christos de Mel Gibson, e Isus din Nazaret de Zefirelli, Ultima ispită a lui Isus de Martin Scorsese, o operă-rock Jesus Christ Superstar, apreciată de N.Steinhard, M.Eliade, Rafail Noica, jucată la București și Cluj / 2014. Îi urăm mult succes, mai departe, scriitorului Eugen Cojocaru!

Mihai GEORGIA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut