Garda Forestieră Cluj, sub asediul cercurilor de interese din zona exploatărilor forestiere

Instituțiile silvice de control se află în continuare în vizorul unor cercuri de interese din zona afacerilor forestiere, care încearcă prin diverse metode să-și plaseze apropiați în poziții cheie, pentru a beneficia de protecție sau pentru a obține mai ușor dreptul de exploatare de păduri. Una dintre instituțiile asupra căreia se fac presiuni în acest scop este Garda Forestieră Cluj.
Garda Forestieră Cluj are sediul la Cluj-Napoca şi doar 50 de angajaţi, care trebuie să asigure supravegherea modului de exploatare a patrimoniului silvic de peste 800.000 hectare, situate în judeţele Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Misiunea Gărzii Forestiere Cluj nu e deloc ușoară. Și asta din cauză că în aria sa de responsabilitate operează numersoase „comandouri” de tăiat lemn, în spatele cărora se află diverși baroni locali sau „voievozi” ai pădurilor, dispuși să facă orice pentru a putea defrișa fără încetare.
Ziarul Făclia de Cluj a scris nu de puține ori despre jaful din pădurile aflate în zona din Nord-Vest a Transilvaniei, iar acum un document tip „armaghedon” dezvăluie mecanismele folosite de anumite persoane pentru a-și menține sau

“Vărzaru” din Vișeu de Sus
Potrivit datelor oficiale, judeţele în care încă au loc defrişări masive sunt Suceava, Harghita, Argeş şi Cluj. În aceeaşi manieră au dispărut mari suprafeţe de pădure şi din judeţul Maramureș, aflat în aria de responsabilitate a Gărzii Forestiere Cluj. Unul dintre cei mai mari jucători din industria lemnului din acest județ este nimeni altul decât Vasile Coman (cunoscut și ca „Vărzaru”), primar al localității Vișeu de Sus.
Pe lângă faptul că deține calitatea de edil, Vasile Coman este asociat unic la cea mai mare firmă de exploatare forestieră din zonă, R.G. Holz Company SRL, precum și Conrep SA, societate care beneficiază de numeroase contracte cu Primăria Vișeu de Sus. De altfel, relațiile comerciale dintre firmele sale și primărie au atras atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI), care, în urma verificărilor, l-au declarat pe Coman în conflict de interese, în acest sens fiind sesizați și procurorii. ANI a stabilit că, în perioada exercitării mandatului, Coman a semnat două ordine de plată în beneficiul societăților R.G. Holz Company S.R.L. și Marwood International S.R.L., prin care s-a produs un folos material pentru sine și pentru soția sa, în valoare totală de 4.648,74 lei.
În perioada 22 septembrie 1999 – 27 iunie 2012, Vasile Coman a avut calitatea de administrator al R.G. Holz Company S.R.L., iar ulterior a deținut calitatea de asociat unic. Soția acestuia a deținut, în perioada 06 martie 2002 – 26 noiembrie 2009, funcția de administrator al Marwood International S.R.L, iar ulterior calitatea de asociat unic. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Coman a semnat trei ordine de plată în beneficiul societăților R.G. Holz Company S.R.L., Marwood International S.R.L., și Conrep S.A., prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, atât pentru sine și pentru soția sa, cât și pentru o societate comercială cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, în valoare totală de 58.757,40 lei.
Totodată, ANI a mai stabilit la finalul anului trecut că Vasile Coman s-a aflat în incompatibilitate în perioada exercitării mandatului 2008 – 2012, când a avut calitate de consilier local. Și asta din cauză că S.C. Conrep S.A., S.C. R.G. Holz Company S.R.L. și S.C. Marwood International S.R.L. (societăți comerciale în cadrul cărora Coman și soția sa dețineau funcții și calități) au încheiat 21 contracte comerciale de lucrări (construcții) și de furnizare produse (achiziții directe) atât cu Primăria orașului Vișeu de Sus din județul Maramureș, cât și cu instituții subordonate acesteia, în temeiul cărora aceste societăți comerciale au încasat suma totală de 4.546.085,90 lei.
Vasile Coman deține la ora actuală prin firmele sale monopul exploatării de masă lemnoasă în zona Văii Vaserului. Acest lucru a fost posbil datorită relațiilor pe care el le-a cultivat la nivelul instituțiilor cu competență în zona forestieră. Astfel, Coman a reușit să încheie contracte de exploatare masă lemnoasă la prețuri avantajoase dar cel mai important lucru pentru el a fost obținerea exclusivității de utilizarea a căii ferate forestiere în zona Vaserului, R.G. Holz Company SRL fiind singurul operator de transport marfă autorizat.
Calea ferată aparține statului, prin Regia Națională a Pădurilor, dar a fost dată în administrarea firmei Holz Company. Societatea este singura care deține locomotive și vagonete necesare pentru transportul materialului lemnos pe calea ferată până la drumul auto. Practic, firmele care exploatează în zonă nu au nicio șansă să transporte lemn dacă nu apelează la serviciile de transport oferite de primarul Vasile Coman.
Deși pentru folosirea infrastructurii feroviare pentru transport de masă lemnoasă, societatea R.G. Holz Company SRL trebuie să plătească către Direcția Silvică Maramureș o taxă, aceasta este recuperată de primar prin firma SC Conrep SA, care prestează în favoarea Direcției Silvice Maramureș servicii de întreținere a căii de rulare. Mai mult, o parte din lemnul exploatat de R.G. Holz Company SRL este achiziționat de SC Conrep SA, în vederea realizării unor lucrări de construcții în beneficiul administrației locale Vișeu de Sus, precum şi pentru reabilitarea de drumuri sau reţele de alimentare cu apă.
Concurs ba, transfer da?
Pentru a-şi menţine în continuare afacerile cu lemn şi chiar pentru a le dezvolta, primarul Coman încearcă să-şi creeze diverse pârghii pe care să le folosească în acest scop. Potrivit documentului amintit mai sus, Coman și-ar fi prorpus să-l plaseze la Garda Forestieră Cluj pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi. Este vorba de Nichita Danciu, fost şef al Ocolului Silvic privat ‚’Silva’’ din Borşa. Cum într-o funcţie în cadrul Gărzii Forestiere nu se poate ajunge decât prin susţinerea unui concurs sau prin transfer în cazul funcţionarilor publici cu studii superioare, Danciu s-a angajat în toamna anului trecut pe postul de consilier la departamentul Achiziţii Publice în cadrul Primăriei Vişeul de Sus. Acest pas a fost făcut tocmai pentru a se îndeplini condiţiile de tranfer la Garda Forestieră Cluj. După ce Danciu a fost declarat admis în funcţia de consilier, primarul Coman a început să identifice o serie de canale pentru a-şi putea plasa apropiatul în entitatea clujeană de control silvic. Potrivit documentului amintit, Coman ar fi apelat la bunul său prieten și consătean, fostul ministru al Economiei, Gheorghe Şimon (actualmente preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor), pentru ca acesta din urmă să facă lobby pe lângă ministrul de atunci, Doina Pană, în vederea transferării protejatului său Nichita Danciu la Garda Forestieră Cluj.
Pentru că demersul nu a dat rezultate pe parcursul mandatului fostului ministru, Vasile Coman s-a reorientat către actualul ministru al apelor și pădurilor, Ioan Deneș, mizând pe sprijinul acestuia pentru a-l transfera pe Nichita Danciu la Garda Forestieră Cluj.
Nu ştim dacă toate aceste ‚’eforturi’’ se vor concretiza însă ce știm e că în data de 18 septembrie la Garda Forestieră Cluj se va desfăşura un concurs pentru ocuparea funcţiei de consilier grad profesional I în cadrul Serviciului Controlul Aplicării Regimului Silvic şi al Transmisibilităţii Materialului Lemnos. Din datele prezentate pe site-ul instituției, Nichita Danciu nu figurează printre candidați. Așa că singura variantă să devină funcționar la Garda Forestieră Cluj este transferul.

S.PRIȘCU

Articole din aceeasi categorie