Galeristul Hans-Joachim GROVE – 70 de toamne după toamne…

ROM-ART-Galerie-Braunschwei„Vă mulţumesc pentru prietenia voastră şi pentru că m-aţi însoţit de-a lungul vieţii. Dacă doriţi să mă felicitaţi sau să-mi aduceţi cadouri, mi-aţi face o şi mai mare bucurie dacă aţi face mai degrabă o donaţie în contul acţiunilor GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation Braunschweig,
IBAN: DE 87270700240017997800
BIC: DEUTDEDB270’’ – se poate citi pe o carte poştală-invitaţie la sărbătorirea pe care eroul rîndurilor de faţă o pregăteşte pentru mai tîrziu, în 21 noiembrie a.c.
De la înălţimea vîrstei septuagenare, al cărei prag îl trece chiar astăzi, 22 septembrie 2014, marele nostru prieten, galeristul Hans-Joachim GROVE – Cetăţean de onoare şi Ambasador cultural al municipiului Cluj-Napoca – nu se gîndeşte la sine, ci face planuri, proiecte, cum li se spune, gîndeşte acţiuni culturale sau umanitare în Germania sau în România, cu o încăpăţînare ce pare a nu cunoaşte odihna. Vom spune, poate, lucruri cunoscute, dar niciodată îndeajuns de bine şi suficient subliniate, pentru a valoriza meritele sărbătoritului nostru. Ştim că, potrivit obiceiului, el nu este niciodată acasă în asemenea zile aniversare, iar dacă-l întrebi de ce o face, îţi răspunde lapidar: „pentru că el este şi rămîne la vîrsta +39’’ !?
Joachim GroveNe amintim că, încă din timpul Revoluţiei din 1989, avea să vină împreună cu soţia sa, Maria, pentru a aduce ajutoare pentru oraş şi locuitorii acestuia, donate de voluntari şi binevoitori din regiunea Braunschweig şi Peine. În perioada care a urmat, Hans-Joachim Grove a prezentat Clujul şi România în mediile din Germania, ne-a făcut, cu alte cuvinte, cunoscuţi şi, avînd acces şi la presa supra-regională, a reuşit să-i sensibilizeze pe mulţi în legătură cu nevoile din România, să-i determine să doneze, lucru care se întîmplă şi în prezent. Aşa s-a ajuns la cele 143 de acţiuni umanitare pentru Cluj-Napoca şi România, în valoare de peste 12.5 milioane euro. Foarte important a fost şi este ajutorul imediat constînd în material medical, a cărui valoare reprezintă o sumă considerabilă şi pentru Germania, avînd totodată un impact favorabil în rîndul potenţialilor donatori. Spre exemplu, cetăţeni sau instituţii din Cluj-Napoca au primit, în această perioadă, 480 de scaune rulante. Din cîte cunoaştem, este vorba despre una dintre cele mai mari acţiuni private din Germania pentru ţara noastră.
Dar nu numai simplul ajutor a fost important pentru noi, ci suportul moral, omenesc, pe care l-am simţit din partea multor cetăţeni germani, adesea anonimi. Dar, prietenul nostru Grove este mereu ca un motor în funcţiune, el motivîndu-ne în permanenţă, îndemnîndu-ne să-i fim mereu alături, să împrumutăm din neastîmpărul lui şi să nu ne poticnim în faţa problemelor şi încercărilor pe care ni le pune viaţa. Împreună cu soţia sa a pus, acum 10 ani, bazele GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation Braunschweig, precum şi unei unei serii de acţiuni sub genericul ART FOR HELP, extinse atît în Germania, cît şi în România. Da, arta care ajută, care face lumea mai frumoasă şi pe oameni mai buni!Joachim Grove2
În sfera culturală şi ştiinţifică a reuşit Grove, prin intermediul amintitei fundaţii, să lase semne durabile cu privire la valoarea artei contemporane din România, să facă cunoscut potenţialul ştiinţific al Clujului în Germania. Aceasta cu atît mai mult cu cît, cei doi Grove au fost desemnaţi ambasadori culturali ai oraşului nostru şi promotori ai candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. În calitate de reprezentant oficial al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj şi al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca în Germania, s-a implicat în acţiuni ale mediului de afaceri şi în încurajarea colaborării dintre UTCN şi Universitatea Tehnică Braunschweig, al cărei preşedinte este Prof.dr. Jürgen Hesselbach. De o bună bucată de vreme este Grove un observator şi un comentator avizat în probleme de artă şi cultură, dar şi în ceea ce priveşte problemele cotidiene din România şi din Germania, ceea ce i-a adus, nu de puţine ori, antipatia unora. Dar, timpul a demonstrat că analizele şi „diagnosticele” sale au fost, cel mai adesea, adevărate.
Pentru tot ceea ce a făcut şi face pentru oraşul nostru, pentru ţara noastră, GROVE merită toate onorurile, nu întîmplătoare fiind decorarea sa şi a soţiei sale cu unul din cele mai înalte ordine ale României. Noi, cei de la FĂCLIA, alături de clujenii, foarte mulţi, care îl cunosc şi-l apreciază, îi dorim să primească această zi specială ca pe o nouă pagină din povestea sa de viaţă, o poveste tot mai frumoasă şi mai bogată, cu fiecare toamnă care vine. LA MULŢI ŞI FERICIŢI ANI!
Michaela BOCU
m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie