Galeria de artă PARTER inaugurată în spiritul neoavangardist!

Miercuri, 26 iulie, a fost o zi specială pentru lumea artistică, marcând redeschiderea galeriei de artă PARTER, aflată pe strada Iuliu Maniu nr. 3. Galeria aparține Filialei interjudețene Cluj-Bistrița a Uniunii Artiștilor Plastici din România și își deschide din nou porțile publicului după aproape două decenii de absență. Revenirea în scenă a fost sărbătorită prin organizarea unei expoziții inaugurale care reunește creațiile unor mari artiști ale generației Neoavangardei românești, precum Cornel Brudașcu și Ștefan Bertalan. Aceste opere excepționale provin din colecțiile personale ale lui Cornel Brudașcu, Dr. Sorin Costina, Adrian Crivii, Ștefan Gadola și Fundația Plan B.

Marele eveniment a atras un număr impresionant de vizitatori, galeria fiind realmente plină de oameni entuziasmați, dornici să admire capodoperele. Într-adevăr, noul spațiu e dominat de o estetică luminată, minimalistă și în plină consonanță cu tendințele actuale, oferindu-le artiștilor și pasionaților de artă un mediu prielnic explorării și creativității.

Redeschiderea fost marcată de discursurile unor personalități de seamă din lumea artistică și culturală. Printre acestea se numără scriitorul Ion Bogdan Lefter, criticul de artă Oliv Mircea și organizatorul evenimentului, prof. univ. dr. Alexandru Păsat. De asemenea, a fost prezent și artistul Ștefan Brudașcu. Cu toții și-au adus contribuția prin cuvinte de înaltă încărcătură emoțională, subliniind importanța evenimentului și relevanța sa pentru comunitatea artistică și culturală.

Alexandru Păsat a captivat atenția audienței cu o metaforă inspirată de logo-ul galeriei de artă – niște cărămizi – care simbolizează construirea continuă și evoluția artistică ce va inspira și alte creații. Această idee spune povestea unei galerii care va susține în mod consecvent construcții artistice diverse, transformând Galeria PARTER într-un loc privilegiat pentru proiecte inovatoare.

Ion Bogdan Lefter a subliniat rolul crucial al acestui moment istoric și, în spiritul metaforei lui Păsat, a punctat faptul că fundația există deja, iar spațiul galeriei a fost renovat cu grijă, punându-și în valoare calitățile impresionante. Cu siguranță, galeria va atrage artiști dornici să exploreze înălțimile și profunzimile expresive, într-un mod atât literal, cât și figurat. Scriitorul a mai atras atenția asupra amestecului expozițional inedit dintre radicalismul lui Brudașcu și geometrismele din tinerețea timișoreană a lui Bertalan.

Mircea Oliv a descris contextul istoric în care au creat cei doi artiști, anii 60’, subliniind cum cei doi pictori au reușit prin artă, să scape de presiunea acelei perioade, căci au tratat altfel istoria. Criticul de artă își dorește să tratăm această expoziție drept o expoziție a eroicului existenței. Despre eforturile curatorului, Mihai Pop, Mircea Oliv a declarat următoarele: „Să pui laolaltă lucrările unor artiști care au reușit să se ferească de demonismul perioadei nu e ușor. De asemenea, s-au adus laolaltă lucrări din mai multe convenții. Asta demonstrează că Galeria PARTER e o instituție, în primul rând, al bunului gust”. Curatorul Mihai Pop este coordonatorul Galeriei Plan B, un spațiu de producție și expunere al artei contemporane înființat la Cluj în anul 2005 și care și-a deschis o nouă locație în 2009, în Berlin. Galeria Plan B a avut și are în continuare parte de un succes internațional și își propune să se redeschidă în Cluj-Napoca, pe strada Avram Iancu, nr. 1. Fundația Plan B este și parteneră în cadrul proiectului PARTER.

Stilurile lui Cornel Brudașcu și Ștefan Bertalan converg spre o fuziune între fizic și psihic, spiritualitate și abstractism. În timp ce picturile lui Brudașcu explorează dinamica și senzualitatea corpului, transmițând o gravitate artistică profundă și eliminând orice restricții pudice, Bertalan folosește abstractismul, minimalismul profund și schițarea pentru a materializa aspecte ale sufletului, mișcarea minții și profunzimea existențială.

Expoziția va fi deschisă până în data de 9 septembrie, iar programul de vizitare este de marți până sâmbătă, între orele 12:00 și 18:00.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut