Galele Medicină – Artă – Cultură | Muzeul Etnografic al Transilvaniei – arc peste timp

Luna februarie a prilejuit ediția cu numărul 216 a Galelor Medicină – Artă – Cultură, eveniment organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, a Academiei Oamenilor de Știință din România – Filiala Cluj și a Fundației Transilvania Leaders, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Așa cum scriam cu ceva timp în urmă anunțând manifestarea, ediția a fost dedicată unui eveniment istoric deosebit: centenarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, totodată locația care găzduiește lunar aceste Gale.

Respectând tradiția, seara de miercuri, 22 februarie a marcat aniversarea instituției clujene prin trei momente-cheie: prelegerile susținute de dr. Tudor Sălăgean, managerul instituției gazdă, prof. dr. Șerban Turcuș, Universitatea „Babeș – Bolyai”, și respectiv cadoul muzical oferit de această dată de Ansamblul de muzică tradițională românească „Icoane” (conducător prof. univ. dr. Ioan Bocșa, instructor lector univ. dr. Alina Stan). Gala a fost moderată de prof. dr. N. Hâncu.

„Gala este dedicată unui eveniment special, înseamnă o sută de ani de existență a acestui muzeu splendid, o sută de ani de istorie a Transilvaniei, o Transilvanie în formă de inimă, așa cum prof. Doru Radosav a numit-o într-o carte recent apărută la Cluj. Îi mulțumesc domnului director Tudor Sălăgean pentru prietenia și generozitatea cu care ne găzduiește de fiecare dată”, a spus profesorul Nicolae Hâncu.

Prilej de îmbogățire intelectuală și spirituală, manifestarea a ocazionat descoperirea sau redescoperirea unor aspecte și personalități marcante ale istoriei muzeului, a locului acestuia în istoria Clujului, a Transilvaniei. Dr. Tudor Sălăgean a amintit trei nume importante de care se leagă parcursul înființării instituției și anume etnograful Romulus Vuia (director al MET în perioada 1923 – 1947, promotor al fotografiei etnografice), geograful George Vâlsan și principele Carol al II al României, în timpul domniei căruia s-a înființat muzeul, la insistențele lui George Vâlsan; de asemenea, a trecut în revistă diferitele sedii în care a funcționat instituția de-a lungul anilor, proiectul muzeului în aer liber/Parcului Etnografic menit să completeze secția pavilionară, nu în ultimul rând „exilul” muzeului la Sibiu și revenirea lui la Cluj-Napoca.

Profesorul Șerban Turcuș a evidențiat în cadrul intervenției sale structura ansamblului Palatului Reduta (sediul actual al Muzeului Etnografic al Transilvaniei), precum și diversele funcționalități pe care această clădire le-a cunoscut în decursul istoriei, de la structura de ospitalitate oferită de Hanul Calul Bălan, la cazarmă militară, apoi, odată cu construirea sălii Reduta, aceasta a funcționat ca sală de dans, conservator, scrimă, ulterior fiind locația de care se leagă două evenimente politice cu reverberații puternice pentru societatea românească (organizarea ședințelor Dietei Transilvaniei, anii 1841-1843 și 1848-1849 și votarea alipirii Transilvaniei la Regatul Maghiar; procesul memorandiștilor în frunte cu dr. Ioan Rațiu). Dintre evenimentele culturale memorabile găzduite în sala Reduta amintesc concertele susținute de Liszt, Brahms și Strauss, organizarea primei expoziții de stat și a primei proiecții cinematografice din istoria Clujului.

Din partea Fundației Transilvania Leaders, la Gală au fost prezenți prof. dr. Marius Bojiță, președinte și dl Ștefan Gadola, membru în cadrul Fundației (Clubul Oamenilor de Afaceri).

„Este o manifestare care caracterizează Clujul cultural, orașul nostru. Evident, Fundația Transilvania Leaders nu a putut să rămână departe de acest eveniment, Medicină – Artă – Cultură. Iată că astăzi, aici, Academiei Române, UMF „Iuliu Hațieganu” li s-a alăturat și Fundația Transilvania Leaders și Academia Oamenilor de Știință din România. În acest an, Fundația aniversează 10 ani de la înființare. Clubul Oamenilor de Afaceri (n.red. al Fundației) i-a invitat în această seară pe dl prof. Ioan Bocșa și ansamblul „Icoane” să ne delecteze. Vă rog să-mi permiteți să remarc cele două prezentări care ne-au făcut o încântare spirituală și care ne-au plimbat prin istorie, o istorie pe care toți tinerii din acest oraș cred că ar trebui s-o cunoască”, a subliniat prof. dr. Marius Bojiță.

Regalul muzical adus de Maestrul Ioan Bocșa și Ansamblul „Icoane” a cuprins cântece rituale ce însoțesc principalele evenimente din viața comunității sătești, altfel spus, principalele „praguri”, cântece culese din Ținutul Pădurenilor, de pe Valea Arieșului (de nuntă, de înmormântare, dar și de seceriș sau „cântecul găinii”). O încântare a privirii, prin frumusețea și diversitatea portului popular, prin frumusețea cântecului și a jocului autohton. De remarcat acompaniamentul instrumental (vioară, violoncel, fluier, cimpoi), virtuozitate, sonorități apropiate de cele specifice folclorului scoțian…

Așteptăm cu interes următoarele ediții ale evenimentului Medicină – Artă – Cultură, în același spirit în care am fost obișnuiți…Dovadă și calitatea manifestării recente, ediția cu numărul 216.

Iulia GHIDIU

Foto Barnabás Aszalos

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut