Gala Tânărului Actor HOP 2019

Clujeni pe podium: Roxana Fânaţă (Mareele Premiu) şi Norbert Boda (actor)

Joi, 5 septembrie, Teatrul de Stat din Constanţa a fost gazda Galei Tânărului Actor HOP 2019, în care s-au acordat premiile ediţiei cu numărul 22.

Înainte de a a vă supune atenţiei laureaţii anului, trebuie să menţionez câteva lucruri. Gala Tânărului Actor HOP este un proiect al UNITER-ului, care vine în sprijinul tinerilor artişti, absolvenţi ai institutelor superioare de învăţământ artistic, de stat sau particulare. Este proiectul prin care tinerii sunt nu numai descoperiţi, ci şi lansaţi în cariera artistică, a celor aflaţi la început de carieră.

Revin la această ediţie 2019 – director artistic Gigi Căciuleanu; juriul Adrian Batista/regizor; Ioana Boţăţan/actriţă; Ada Lupu Hausvater/regizor; Ludmila Patlanjoglu/critic de teatru; Liana Tugearu/critic de dans -, cu o temă extrem de tentantă şi ofertantă în acelaşi timp, Teatrul coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual. Temă asupra căreia m-am pronunţat de mai multe ori. Teatrul zilelor noastre nu este numai declamaţie, este mai mult. Este dans, cunoaşterea instrumentelor muzicale, dans, voce, acrobaţie, un melanj al artelor spectacolului cu impact când mijloacele artistice sunt bine stăpânite.

Şi acum laureaţii... Premiul “Ştefan Iordache”-Marele Premiu al galei a fost acordat actriţei Roxana Fânaţă (26 ani; Compania independentă de teatru şi film Create. ActEnjoy Cluj-Napoca; absolventă a Facultăţii de teatru şi televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, secţia arta actorului, 2015), prezentă în secţiunea individual cu momentul In Between, pe un text propriu.

Al doilea clujean premiat a fost Norbert Boda, premiul pentru cel mai bun actor (24 ani; absolvent al Facultăţii de teatru şi televiziune din cadrul UBB, promoţia 2017, clasa profesor Bacs Miklos), tot în secţiunea individual cu un text propriu, Caligula.

Premiul “Cornel Todea”-premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat trupei spectacolului “Wor(l)ds in progress”, după texte de Matei Vişniec. Actorii sunt un mixaj între Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti – Andrei Atabay, Andreea Jurj, Lia Marin, Octavian Voina – şi Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca prin Iuliana Danciu şi Sânziana Pintean (absolvenţi ai Facultăţii de teatru şi televiziune).

Mai departe… Premiul pentru cea mai bună actriţă (seecţiunea individual) a fost obţinut de Adela Mihai (UNATC Bucureşti) pentru rolul “Ziţa” după “O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale * Premiul “Sică Alexandrescu”-Premiul Special al Juriului a răsplătit performanţa actorului Alin Potop (UNATC Bucureşti) pentru “Propun să nu ajungem nişte trişti”, după “Însemnările unui nebun” de Nikolai Gogol * Premiul Publicului: Theodora Sandu (cea mai bună actriţă; UNATC Bucureşti); Raul Lăzărescu (cel mai bun actor; Universitatea de Vest din Timişoara); In-cerc-uit, după texte de Matei Vişniec (cea mai bună trupă de actori). În fine, Premiul 1/10 pentru FILM la TIFF a fost acordat Theodorei Sandu, pentru “Ophelia” după “Hamlet” de William Shakespeare. Aşa că în ediţia 2020 a TIFF-ului vom avea ocazia să o vedem şi să o cunoaştem pe Theodora Sandu.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie