Gala Societății Civile – ediția XX

Gala Societății Civile (GSC), cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România, a deschis, cu puțin timp în urmă, înscrierile pentru ediția XX.

Ediția din 2022 păstrează structura competiției cu patru categorii mari dedicate asociațiilor, fundațiilor, grupurilor de inițiativă sau persoanelor fizice cu inițiativă civică, dar și agențiilor de comunicare, companiilor sau instituțiilor publice, care pot înscrie în secțiunea dedicată, „Campanii de comunicare pe teme sociale”. În același timp pornește primele demersuri pentru următorii 20 de ani, prin deschiderea competiției către noile generații de tineri implicați civic și încurajarea spiritului civic în noile generații, dar și prin introducerea unui set de acțiuni care vizează înscrierea, în agenda organizațiilor din sectorul asociativ, a „necesității măsurării impactului social și a instrumentelor prin care se pot produce schimbări sistemice”.

Astfel, GSC lansează în competiție secțiunea „Tineri de Bine”, pentru proiecte gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Proiectele trebuie să demonstreze „implicarea civică prin acțiuni din orice sferă de interes” (protecția mediului, educație, soluții tehnologice, artă, cultură, comportament civic, voluntariat, ajutorare a unor grupuri vulnerabile, lobby & advocacy ș.a.). Proiectele înscrise în această secțiune vor fi jurizate de o echipă de „Tineri Jurați” pe care GSC îi caută printr-un call public, deschis până la data de 13 mai. Candidații pentru rolul de „Tânăr Jurat” trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 19 și 25 de ani și să fi inițiat, coordonat sau să se fi implicat în proiecte în folosul comunității / societății. Tinerii selectați vor trece printr-un training despre implicare civică, despre zonele de acțiune la nivelul societății civile, dar și despre cum se jurizează un proiect, alături de experți și lideri de opinie din sectorul neguvernamental.

O altă noutate a anului 2022 este Premiul pentru Impact Social, acordat anul trecut ca un premiu special și care devine acum parte din structura competiției și completează tipurile de premii acordate în cadrul acesteia. Astfel, proiectele înscrise în categoria A vor avea șansa să obțină, pe lângă premiile I, II, III, și Premiul pentru Impact Social, în interiorul fiecăreia dintre următoarele secțiuni: Educație, Învățământ, Cercetare; Artă și Cultură; Apărarea drepturilor individuale / colective; Comportament civic și Participare publică; Sănătate; Incluziune socială; Servicii de Asistență socială; Protecția mediului; Dezvoltare economică și socială. Setul de criterii generale de jurizare va fi completat cu criteriul „Nivelul de impact și potențialul de impact”. Un „Juriu de Impact Social” va fi format pentru a stabili câștigătorii și va evalua top 5 proiecte cel mai bine notate în urma primei etape de jurizare GSC.

Înscrierea în competiția Gala Societății Civile se realizează exclusiv online, accesând site-ul www.galasocietatiicivile.ro și urmând pașii din Ghidul de înscriere. Termenul limită pentru înscriere în competiție este 19 mai.

Gala Societății Civile a premiat, în cele 19 ediții de până acum, peste 850 de inițiative care au adus schimbări pozitive majore în societate, proiecte generate de sectorul neguvernamental, care investesc în România și în viitorul său.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut