Gabriela Firea: Termenul de depunere a proiecte pentru înființarea centrelor de zi pentru copii vulnerabili, prelungit

Termenul în care pot fi depuse proiecte pentru înființarea celor 150 de centre de zi pe care România și le-a asumat în PNRR și pentru care a primit 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile a fost prelungit până în 9 februarie – a anunțat, joi, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea., precizând că în acest fel se acordă o șansă aplicanților – primăriile care depun individual sau în parteneriat cu organisme private – să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a finaliza propunerile pentru care cer finanțare.

„Așteptăm cereri de finanțare pentru absolut toate comunitățile unde este nevoie de astfel de centre de zi, pentru că ne dorim să avem cât mai multe proiecte în analiză. Vor fi însă punctate suplimentar acele proiecte propuse pentru zonele în care vorbim despre sărăcie extremă și probleme sociale majore (…). Vorbim despre acele comunități care nu au nici centre de zi și nici măcar un asistent social, tehnician de asistență socială, mediator sanitar, mediator școlar sau consilier școlar și, în care, gradul de sărăcie este la un nivel critic, cei mai mulți locuitori trăiesc doar din venitul minim garantat, nu au locuri de muncă, iar rata abandonului școlar este uriașă” – a precizat Gabriela într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat, la începutul lunii noiembrie, apelul pentru depunerea proiectelor în vederea creării acestei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie. Sunt sprijinite financiar construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea acestor centre destinate atât copiilor care provin din familii aflate în situații de vulnerabilitate, cât și părinților lor. Astfel, primăriile pot obține fonduri și pentru transformarea unor clădiri pe care le dețin deja.

Conform celor anunțate de ministrul Gabriela Firea, cel puțin 10 la sută dintre aceste centre vor fi înființate în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă.

Cererile de finanțare se depun exclusiv electronic în platforma PNRR – la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home. Ghidul specific, ce conține toate condițiile de accesare a fondurilor europene acordate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru această investiție și anexele care conțin formularele necesare pentru depunerea proiectelor sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/pnrr/

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut