Gabriel Magdaș, președintele Unirii Dej: ”Menținerea în Liga a II-a ar fi ceva extraordinar”

Municipiul Dej se mândrește cu o echipă în liga a doua a fotbalului românesc, o performanță venită anul trecut odată cu promovarea din Liga a III-a, la împlinirea a 100 de ani de existență ai clubului. Revenirea după 14 ani în eșalonul doi fotbalistic al țării a avut un impact considerabil pentru cei din cadrul clubului, dar și pentru populația municipiului. La Dej se vorbește deja planuri mărețe de modernizare a bazei materiale a clubului, de reabilitarea stadionului cu 3.500 de spectatori, de nocturnă sau gazon încălzit, dar și despre dezvoltarea Centrului de copii și juniori, văzut drept o pepinieră de jucători pentru echipa mare. Despre toată această efervescență ce a cuprins clubul Unirea Dej în ultima perioadă, despre obiectivele imediate și de viitor ale acestuia, dar și despre cum sunt văzute dela Dej șansele de promovare ale Universității Cluj în Liga I, în rândurile următoare, în interviul acordat pentru ziarul Făclia de Gabriel Magdaș, președintele executiv al Unirii Dej.

”Promovarea a produs un impact incredibil în oraș”

”Această promovare a venit, pentru toată lumea, pe neașteptate. Nimeni din oraș nu se aștepta la așa ceva în Dej. Noi am fost atâția ani mai mereu jos în ceea ce privește fotbalul, abia începusem noul proiect de dezvoltare al clubului odată cu implicarea primăriei în acest demers. Eram după doi ani de Liga a III-a, încercam să ne găsim pașii și strategia de viitor, când a apărut acest moment de care noi am știut să profităm la maxim. Vă dați seama că promovarea a însemnat enorm pentru noi, a adus cea mai bună performanță a clubului chiar în anul în care am sărbătorit cei 100 de ani de existență ai clubului.

Noi am mai fost în Liga a II-a, dar niciodată în primele 36 de echipe ale țării, aveau o altă structură pe atunci cele două ligi. Impactul promovării a fost unul incredibil, nici eu nu m-am așteptat la așa ceva. Și vă dau un singur exemplu, într-un oraș care știa că are o echipă în Liga a III-a, aveam o medie de 120-130 de spectatori la meciuri, iar , după promovare, în doar două luni, am ajuns să avem 120 de abonați.

”Bătălie teribilă pentru rămânerea în Liga a II-a”

Este o bătălie teribilă pentru supraviețuirea în al doilea eșalon fotbalistic, suntem încă bine poziționați. Depindem doar de noi să rămânem aici. Ca să reușim, ne va trebui aceeași seriozitate și o aceeași dorință de performanță, mult calm, și, astfel, vom putea gestiona cu succces situația, raportat la locul și numărul de puncte de la care am pornit în 2022.

Nu vreau să vorbesc de obiective pe termen lung, eu unul cel puțin, și așa am reușit să gândim strategia, sunt adeptul strategiei pașilor mărunți , dar siguri. Nu vreau să mă hazardez, nu vreau să intru în obiective mărețe, vreau să fiu ancorat în realitate. Deci pentru noi, primul pas este, clar, să ne menținem în Liga a II-a. Suntem destul de aproape să ne atingem acest obiectiv, care, din punctul meu de vedere, ar fi identic cu promovarea, adică o reușită extraordinară, mai ales raportându-ne la bugetul de care dispunem, în comparație cu cel al competitoarelor.

”La Unirea Dej e stabilitate financiară”

În acest moment, Unirea Dej nu are nicio datorie, de niciun fel. Suntem la zi cu salariile, cu plățile la stat, cu cei care colaborăm. Reușim să ținem clubul într-o zonă de echilibru financiar fără a avea probleme, chiar dacă bugetul este unul redus pentru Liga a II-a. Am schimbat de curând și furnizorul de echipament sportiv. Se pare că ce s-a întâmplat aici a atras atenția pe mai multe planuri, și ne-am bucurat în momentul în care am fost contactați de către cei de la Mera Sport, distribuitorul oficial Hummel în România. Au venit cu o propunere reciproc avantajoasă, ne-au studiat mult, au văzut exact pașii pe care i-am făcut, au căpătat încredere în ceea ce facem la Dej. Și asta reprezintă un plus pentru noi, dacă ne raportăm la faptul că această propunere de colaborare n-a venit din partea noastră, ci, dimpotrivă, a venit de la firma respectivă.

”Vom avea nocturnă și gazon încălzit”

Ne preocupă dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clubului. Domnul primar lucrează la un proiect ce va fi supus aprobării Companiei Naționale de Investiții (CNI) în vederea reabilitării stadionului mare. Proiectul, pot să spun unul ultra-frumos, e în faza studiului de fezabilitate, și are în vedere în principal modernizarea bazei sportive, în care intră și stadionul desigur. Dacă proiectul va fi aprobat, și va fi semnat contractul de finanțare de către cei de la CNI, va fi o bază ultra, ultra modernă, și ultra utilă aici în Dej.

Momentan, au demarat lucrările la Baza Obor, una foarte importantă pentru noi, cu un teren sintetic mare acolo, cu tot ceea ce trebuie, unde dorim să concentrăm Centrul de Copii și Juniori. Deci va fi ceva ce pe mine mă interesează în mod special, pentru că, este clar, noi, dacă vrem să ne menținem la acest nivel și dacă vrem să creștem, va trebui să punem o bază mare pe acest centru, va trebui să avem un centru care să producă jucători pentru echipa mare. Stadionul mare va avea, în continuare, o capacitate de 3.500 de locuri, dar va beneficia de nocturnă, de teren încălzit și un teren sintetic de mai mici dimensiuni în imediata apropiere. Ar fi un lucru mare pentru noi, dar și pentru municipiul Dej deopotrivă.

Încercăm să facem pași mărunți, dar siguri, care să se bazeze pe o bază financiară solidă, care să nu permită o prăbușire a clubului, așa cum se întâmplă la multe echipe din țară la ora actuală. Repet, prefer niște pași mai mici, dar siguri, decât unul mare și riscant.

”M-aș bucura ca ”U” Cluj să promoveze în Liga I”

Sincer, va fi dificil pentru ”U” Cluj să promoveze direct în Liga I, va fi greu, dar clar au șansa lor. Eu, personal, m-aș bucura să ajungă acolo, dar parcă îi simt un pic mai în față pe cei de la Petrolul și Hermannstadt, dacă e să vorbim de promovarea directă. Dar, din ce mai văd că se petrece în Liga I, din ce am văzut la Universitatea, dar aștept să-i văd acum cu lotul nou pe care îl au din iarnă, și sunt convins că au făcut transferuri care să le aducă plusul necesar, să știți că anul acesta nu văd o mare problemă pentru echipele din Liga a II-a să câștige meciurile de baraj în dauna celor din prima ligă. Le dau șanse, deci, celor de la ”U”, dar nu pentru promovarea directă, ci mai degrabă la baraj”, a declarat, pentru Făclia, președintele Unirii Dej, Gabriel Magdaș.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut