Funeraliile fostului papă Benedict(Video)

Papa Francisc a oficiat joi funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea, rostind o omilie şi comparându-şi predecesorul cu Iisus în faţa a zeci de mii de credincioşi îndoliaţi adunaţi în piaţa Sfântul Petru de la Vatican, transmite Reuters.

În sunet de clopote, 12 purtători de sicriu au transportat joi coşciugul cu trupul fostului papă Benedict al XVI-lea din Bazilica Sfântul Petru şi l-au depus în faţa miilor de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.
Aplauzele s-au făcut auzite pe vasta esplanadă pietruită învăluită în ceaţă, în semn de respect pentru Benedict al XVI-lea, un erou pentru conservatorii romano-catolici, care a şocat lumea prin abdicarea din rolul de papă, în urmă cu aproape un deceniu.

Papa Francisc a sosit în piaţă în scaun cu rotile. Suferind de dureri de genunchi, suveranul pontif a rămas aşezat privind în jos spre sicriu, uşor cocoşat şi cu chipul mohorât în timp ce corul cânta în latină.

În omilia sa citită din acelaşi loc, papa Francisc a făcut peste zece referiri la texte biblice şi scrieri bisericeşti în care a părut să îl compare pe Benedict al XVI-lea cu Iisus, inclusiv în ceea ce priveşte ultimele cuvinte rostite înainte de a muri pe cruce: „În mâinile Tale, Doamne, îmi încredinţez sufletul”.

Referindu-se la fostul papă Benedict al XVI-lea în timpul slujbei oficiate alături de 125 de cardinali, 200 de episcopi şi aproximativ 3.700 de preoţi, papa Francisc a vorbit despre „înţelepciunea, tandreţea şi devotamentul pe care ni le-a oferit de-a lungul anilor”.

Liderul de la Vatican a menţionat numele fostului papă o singură dată, în ultimul paragraf: „Benedict, prieten credincios al Mirelui (Iisus), fie ca bucuria ta să fie deplină pe măsură ce îi auzi vocea, acum şi pentru totdeauna!”.

Funeraliile lui Benedict al XVI-lea s-au încheiat joi cu îndemnurile credincioşilor din Piaţa Sfântul Petru ca fostul papă să fie recunoscut „Santo subito” („sfânt imediat”), dar şi cu scene emoţionante, la sfârşitul ceremoniei, când actualul lider de la Vatican a pus mâna pe sicriu pentru un moment de rugăciune, înainte ca acesta să fie transportat în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi coborât într-o criptă, relatează ANSA.

Mulţimi de oameni au început să sosească în piaţa de la Vatican încă de la ora locală 4:00 (3:00 GMT), cu cinci ore şi jumătate înainte de ceremonia de înmormântare.

Slujba de două ore a fost precedată de recitarea rugăciunilor.

Peste 1.000 de forţe italiene de securitate au fost mobilizate pentru a asigura desfăşurarea în siguranţă a evenimentului, iar spaţiul aerian din regiunea Sfântului Scaun a fost închis joi, zi în care s-a dispus coborârea în bernă a drapelelor din Italia.

Printre persoanele care au participat la înmormântare s-au numărat şi germani în ţinute tradiţionale din Bavaria, regiunea în care s-a născut Joseph Ratzinger – aşa cum era numit Benedict al XVI-lea înainte de a deveni papă.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, un teolog de renume mondial, a încetat din viaţă la 95 de ani, în ajunul Anului nou, într-o mănăstire din grădinile Vaticanului unde s-a mutat după ce a devenit primul pontif în 600 de ani care a abdicat, deschizând calea pentru alegerea papei Francisc, un lider reformist, mai practic.

„Chiar dacă la vârsta noastră eram doar copii când era papă, el şi-a lăsat amprenta”, a declarat pentru Reuters Xavier Mora, un spaniol în vârstă de 24 de ani care studiază teologia la Roma şi a venit în Piaţa Sfântul Petru alături de colegi seminarişti.

„Îi studiem teologia de trei ani şi deşi nu l-am cunoscut personal avem o mare afecţiune şi stimă pentru el”, a spus studentul.

Trupul fostului papă a fost expus public până miercuri seara, apoi plasat într-un sicriu simplu din lemn de chiparos. Un text conţinând un text despre papalitatea lui Benedict al XVI-lea, alături de alte obiecte printre care se numără monede de la Vatican bătute în timpul domniei lui, au fost de asemenea introduse în sicriu. În textul referitor la papalitatea sa, redactat în latină pe trei pagini, se menţionează că papa emerit „a luptat cu fermitate” împotriva abuzurilor sexuale comise de clerici din Biserica Catolică.

În timp ce numeroase personalităţi l-au lăudat pe Benedict al XVI-lea de la moartea sa, s-au evidenţiat şi voci critice, inclusiv cele ale unor victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici, care l-au acuzat că a încercat să protejeze Biserica Catolică cu orice preţ.

La finalul ceremoniei religioase, sicriul a fost readus în Bazilica Sfântul Petru urmând să fie coborât într-o criptă.

Deoarece Benedict al XVI-lea nu mai era şef de stat la momentul morţii, doar două state, Italia şi Germania, ţara sa natală, au trimis delegaţii oficiale, joi, la Vatican. Printre participanţii la funeralii s-au numărat preşedintele italian Sergio Mattarella şi premierul Giorgia Meloni, preşedintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul Olaf Scholz. Alte personalităţi prezente la eveniment au fost regele Filip şi regina Matilda a Belgiei, regina Sofia a Spaniei şi aproximativ 13 şefi de stat sau de guvern. Majoritatea ţărilor sunt reprezentate de ambasadorii lor la Sfântul Scaun.

O prezenţă oficială departe de cea observată la ultima înmormântare papală din 2005, când zeci de regi, preşedinţi şi prim-miniştri s-au alăturat unui număr de peste un milion de persoane care au inundat străzile Vaticanului pentru a-i aduce ultimul omagiu carismaticului predecesor al papei Benedict, papa Ioan Paul al II-lea.

În ultimele trei zile, aproape 200.000 de persoane au păstrat un scurt moment de reculegere lângă trupul lui Benedict al XVI-lea.

La cererea sa, papa emerit Benedict al XVI-lea va fi îngropat într-o criptă din grotele Vaticanului unde a fost înhumat papa Ioan Paul al II-lea, sub Bazilica Sfântul Petru. Răposatul papă polonez, care a încetat din viaţă în 2005 la vârsta de 85 de ani, a fost transferat în partea superioară a bazilicii după beatificarea sa în 2011.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, l-a descris miercuri pe predecesorul său drept un mare comunicator al credinţei. „Fie ca el să ne ajute să redescoperim în Hristos bucuria de a crede şi speranţa de a trăi”, a adăugat papa Francisc în Aula Paul al VI-lea de la Vatican, la doar câteva zeci de metri de locul în care credincioşii îi aduceau un ultim omagiu fostului papă Benedict.

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut