Fundația Prison Fellowship România – recunoscută de Guvern ca fiind „de utilitate publică”

Guvernul a aprobat, în această săptămână, recunoașterea Fundaţiei Prison Fellowship România ca fiind de utilitate publică.

„Fundația Prison Fellowship România, persoană juridică neguvernamentală cu caracter non profit, cu sediul în Cluj-Napoca, înscrisă în registrul asociațiilor şi fundațiilor, îndeplinește condițiile prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 pentru a fi declarată de utilitate publică. Prison Fellowship România este activă din anul 1993, desfășoară activități caritabile în beneficiul persoanelor private de libertate, acordă asistență morală și spirituală în timpul detenției cât și ulterior, acordă instruire culturală și ajutoare materiale în beneficiul persoanelor private de libertate aflate în detenție și al familiilor acestora. În perioada pandemiei COVID 19, Fundația Prison Fellowship România a sprijinit penitenciarele cu produse alimentare și de igienă personală necesare persoanelor private de libertate, iar voluntarii au oferit consiliere familiilor deținuților. Demersurile eficiente și utile ale Fundației Prison Fellowship România, respectiv oferirea de servicii sociale, contribuie la combaterea factorilor de risc care stau la baza fenomenului recidivei. Fundația își continuă activitatea caritabilă și după eliberare, pentru a-i ajuta pe foștii deținuți la reinserția socială. Beneficiarii programelor desfășurate de Fundația Prison Fellowship România au reușit să își găsească un loc de muncă în țară și în străinătate ori s-au reîntors în familie” – se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Același document menționează că Prison Fellowship România are peste 150 de voluntari implicați în programe religioase, care se desfășoară în 15 penitenciare din România, aceștia efectuând vizite săptămânale pentru a-i încuraja pe deținuți și pentru a-i sprijini spiritual.

”Această recunoaștere e un lucru care ne bucură și în același timp ne încurajează și ne motivează să acționăm poate cu și mai mult profesionalism” – a declarat, pentru Făclia, președintele Fundației, Andrei Brie, abia reîntors din Ucraina, unde a însoțit al 8-lea transport de ajutoare umanitare pentru cei afectați de război.

Pe lângă aceste ajutoare umanitare, Prison Fellowship România acordă sprijin și refugiaților ucrainieni care ajung la Cluj-Napoca, prin asigurarea a 3 mese pe zi la Cantina Socială a Fundației, de pe str. Sobarilor nr. 29.

⁎⁎⁎

Fundația Prison Fellowship România a fost înființată, în anul 1993, la Cluj-Napoca, de Constantin Asăvoaie, care a înțeles nevoile persoanelor încarcerate, dar și dificultățile și traumele care pentru aceste persoane au fost bazele unei vieți de infracționalitate. „În închisoare am realizat că e multă durere, sunt foarte mulți copii care nu sunt vinovați de crimele părinților lor… E o mare nevoie de speranță și iubire pentru oameni, și mi-am dat seama că dacă nu poți fi la nivelul celor căzuți, nu ai nici un motiv să fii mândru să te uiți la acea persoană până când nu ajuți acea persoană să treacă de problema pe care o are” – spunea la un moment dat, într-un interviu, Constantin Asăvoaie.

Misiunea asumată de Constantin Asăvoaie și preluată mai apoi de Andrei Brie și de voluntarii fundației a fost (și este) aceea de a veni în sprijinul persoanelor private de libertate și al familiilor lor, prin mobilizarea comunității și a bisericilor, pornind de la convingerea că „soluția pentru problemele unei comunități se regăsește tot în comunitate”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut