Fundația Grove–Moldovan a sărbătorit Ziua Germaniei cu donații pentru România

În marea și viguroasa țară de unde izvorăște Dunărea, municipiul Cluj–Napoca are un deosebit de generos prieten, nu de ieri, nu de azi, ci de zeci de ani, de când s-a …născut această structură umană caritabilă ce a construit o solidă punte de colaborare și ajutor pentru municipiul nostru, și chiar cu România.

După zecile de scrisori trimise de Ambasada Germaniei guvernanților României și lui Ceaușescu, de a permite legitimarea căsătoriei medicului clujean, Maria Rodica Moldovan cu Hans – Joachim Grove, din orașul Braunschweig–Germania, într-un târziu căsătoria s-a oficiat, și așa a apărut și Fundația ,,Grove – Moldovan’’, care și-a asumat sarcina întrajutorării permanente și necondiționate.

Și această frumoasă familie, formată din două sisteme politice diametral opuse, a început să ajute Clujul chiar din 5 ianuarie 1990 cu primul transport de ajutoare oferite Serviciului Social al Primăriei, apoi Spitalului din Borșa, spitalelor de pediatrie, Mănăstirii Râmeți, iar de fetițele de la Căsuța Bucuriei, au avut și au grijă ca de proprii lor copii.

Al 181-lea transport cu ajutoare

Marți, 3 octombrie, de Ziua Națională a Germaniei, Fundația Grove–Moldovan a sosit la Cluj–Napoca cu cel de al 181-lea transport cu ajutoare pentru copii, tineri și vârstnicii nevoiași, aducând îmbrăcăminte de sezon, scaune pentru deplasarea celor cu suferințe locomotorii și diverse alimente pe care lea cumpărat din supermarketurile municipiului.

Luni, reprezentanții fundației au fost primiți de primarul municipiului, dl. Emil Boc, iar marți, în seara Zilei Naționale a Germaniei, au organizat un dineu restrâns cu prieteni și colaboratori în saloanele unui local al municipiului, unde, prin generoasa amabilitate a soților Grove–Moldovan, am reținut că între cele mai importante proiecte ale fundației se află dezvoltarea colaborării dintre Camera de Comerț și Industrie Cluj cu structura omoloagă din Braunschweig, un oraș cu o puternică dezvoltare industrială. Exemplul cel mai bun fiind uzinele Wolkswagen cu care se pot încheia parteneriate de realizare a unor subansamble pentru cel mai vândut autoturism al Europei în acest an, 2023.

De asemenea, prin acest proiect vor să sensibilizeze administrația județului Cluj și o parte din învățământul universitar de profil.

Capul plecat sabia nu-l taie”

În această atmosferă de caldă prietenie, dl. Hans – Joachim Grove, și-a exprimat bucuria de a se reîntâlni cu prietenii Clujului, că a putut să pregătească și să aducă al 181-lea transport cu bunuri dedicate unor persoane nevoiașe.

Fundația Grove – Moldovan este controlată de statul și finanțele din Germania, așa cum ar trebui să fie controlate și cele din România, adăugăm noi.

Dat fiind faptul că dl. Hans–Joachim Grove este un om de cultură, în acest cadru și-a exprimat bucuria că a cunoscut de aproape o jumătate de secol România, cu bune și rele, motiv ce la îndemnat să scrie o carte intitulată: „Capul plecat sabia nu-l taie”, volum care în curând va vedea lumina tiparului, cu apariție bilingvă, germană și română.

Aici o să găsim toate trăirile și sentimentele de dragoste față de România, de geografia și sufletele ei, din lectura multor pagini ne vom convinge că artiștii sunt și un seismograf al societății, iar pictorul Ovidiu Avram, impresionează cu creația sa ce ilustrează coperta acestui volum.

Lavinia Bocu

Frumoasa zi dedicată și sărbătorii Germaniei, s-a bucurat de un inspirat și frumos medalion muzical prezentat de îndrăgita solistă de operă, Lavinia Bocu, care a fost cooptată în coordonarea Fundației Grove – Moldova.

Ajutoare în valoare de 15 milioane de euro

Ajutoarele materiale oferite până în prezent de donatori se ridică la peste 15 milioane euro, costurile de transport fiind achitate de GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation Braunschweig.

Printre entităţile care au beneficiat de sprijinul familie Grove se numără Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă”, Spitalul de copii „Axente Iancu”, Ortopedia, Clinica de Chirurgie Maxilo-facială, alte clinici, leagănul de copii, Liceul „George Coşbuc”, grădiniţe, cămine de bătrâni, Radio şi TVR Cluj şi multe ambulatorii.

Familia Grove a mai venit în sprijinul şcolilor din Jucu şi din Păniceni, clinicilor pentru bolnavi cu afecţiuni psihiatrice din Borşa şi Galda, ambulatoriului din Gherla. De asemenea, au primit sprijin Mănăstirea Râmeţ şi Direcţia de asistenţă socială şi medicală din cadrul Primăriei clujene.

Pentru toate acestea, Grove-Moldovan Art-Foundation Braunschweig (Germania), dr. Maria Rodica şi Hans-Joachim Grove au fost distinşi cu Ordinul Steaua Germaniei cu panglică (1995), Cetăţeni de onoare ai municipiului Cluj-Napoca (1996), Ambasadori Culturali ai Clujului pentru susţinerea candidaturii municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. De asemenea, au fost distinşi de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer (1996) pentru organizarea ajutoarelor umanitare şi implicarea în promovarea culturală a României în nordul Germaniei. Au mai fost onoraţi, în 2015, cu cea mai înaltă decoraţie germană – Crucea de Merit Clasa I a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania: MY HEART FOR ROMANIA, ART TO GO, ART FOR HELP, ART UNTER DEM WEIHNACHTSBAUM, adică îmbinarea spiritului umanitar cu artele şi ştiinţele şi sprijinirea acestora prin manifestări specifice, cooperare bilaterală, înţelegerea între popoarele român şi german şi susţinerea sistemului sanitar în ţară şi peste hotare.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut