Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme, înființată sub egida UBB

Un grup de oameni de știință din țară (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Academia Română) și din străinătate, alături de familia și urmașii savantului Emil Racoviță, au înființat o fundație ce poartă numele savantului – Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme.

Fundația a fost constituită ca omagiu adus lui Emil G. Racoviță pentru substanțiala sa contribuție la înființarea, poziționarea și consolidarea academică internațională a Universității din Cluj, sediul fiind în Cluj-Napoca, pe strada Clinicilor nr. 5-7. Președintele fundației este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu.

Obiectivele anunțate ale fundației vizează: onorarea moștenirii științifice a savantului Emil G. Racoviță; întărirea și dezvoltarea poziției academice internaționale a savantului Emil G. Racoviță și a domeniilor fondate și cercetate de acesta; consolidarea și internaționalizarea peisajului academic și de cercetare, precum și a politicilor culturale și educaționale românești; integrarea tratatelor, a acordurilor, a convențiilor și a altor înțelegeri internaționale în care România este parte și care, prin obiectul lor, privesc și mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului și stimularea cercetării avansate de frontieră.

„Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviță s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde își va înființa Institutul de referință la nivel internațional și unde va ajunge rector. Anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului, Universitatea a reînființat Institutul Emil Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. Așa cum spuneam anul trecut, la reînființarea Institutului, reparăm istoria și actualizăm în modernitate moștenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înființarea acestei fundații organizate – așa cum anunțat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut, cât și Fundația funcționează în clădirea Universității, locul care a găzduit vechiul Institut”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut