Frumosul își amplifică dimensiunile la Sâncraiu

Fascinante sunt imaginile surprinse în aceste zile la Sâncraiu. Luna mai își prezintă cum nu se poate mai bine potențialul ei floricol într-o explozie de culori în care domină roșul și galbenul cu nuanțe magnifice, admirate de mii de vizitatori sosiți aici în această primă decadă a lui Florar, când și generosul soare a încălzit suficient de bine  potențiale dorințe ascunse în sufletele împătimiților iubitori de drumeții.

Dintotdeauna am admirat spiritul de buni gospodari ai locuitorilor Sâncraiului, iar indicatorul atribuit localității de Sat european, include proiecte de salubrizare, tradiții, infrastructură, turism acreditat în peste 40 de pensiuni și numeroase manifestări culturale și meșteșugărești, ce pun în valoare îndeletnicirile frumoase ce dăinuie în acest ținut de rară frumusețe a zonei Călatei.

Pentru a susține veridicitatea titlului dat acestui reportaj, trebuie să amintesc faptul că sub managementul de 22 de ani asigurat de primarul Poka Andrei-Gheorghe, Sâncraiu a obținut de două ori premiul întâi în competiția celor mai bine gospodărite comune din județul Cluj. Toate satele componente: Aluniș, Brăișoru, Domoșu, Horlacea și Sâncraiu, au rețea de apă curentă și canalizare, iluminat public cu led,  drumuri, străzi și ulițe asfaltate, trotuare, șanțuri betonate și intrări tipizate în toate gospodăriile, rețea de telefonie mobilă și internet. Cursurile de apă sunt regularizate, iar  instituțiile publice dispun de tot confortul cerut pentru asigurarea unor servicii de nivel european, începând cu Primăria, Școala, Dispensarul uman, Căminele culturale și chiar așezămintele de cult. Investițiile au sporit esențial confortul civic al localității, iar turismul rural, în care gospodinele oferă miilor de vizitatori mâncăruri tradiționale, obiecte de artizanat și chiar deplasări de agrement în zona montană a Apusenilor, devine un adevărat brand al Sâncraiului.

Concluzionam, într-un reportaj anterior, că superlativele atribuite acestei localități sunt generate de hărnicie, spirit organizatoric, seriozitate și multă responsabilitate, calități manifestate atât în activitatea edilului comunei,  Poka Andrei-Gheorghe, cât și de întreaga comunitate. Când afirmam că identitatea localității nu se mai regăsește în imaginile de acum 30 de ani, izbitorul, dar frumosul contrast, care a făcut și obiectul unei expoziții desfășurată sub genericul „Trecutul comunității în imagini”, se datorează multiplelor proiecte generate prin înțelepciunea administrației locale, coordonată de inginerul Poka, proiecte finanțate preponderent din surse guvernamentale și europene. Nu pot fi neglijate aici cele două drumuri comunale asfaltate, decolmatarea și amenajarea râului Călata și afluenților săi, construirea pistei de biciclete pentru cicloturism pe tronsonul de 4 km. pe care a fost dezafectată calea ferată îngustă, montarea panourilor solare pe acoperișul internatului și cantinei școlii gimnaziale care asigură consumul zilnic de apă caldă necesar în cele două locații. La noua cantină,  care dispune și de sală de mese, se asigură, zilnic, mâncare pentru toți elevii unității de învățământ, iar internatul dispune de confortabile condiții de odihnă și lectură pentru 48 de școlari care nu mai fac naveta.

Din 2021, în curtea școlii s-a construit și dat în folosință bazinul de înot semi-olimpic, acoperit, cu apă caldă și dotat cu toate utilitățile, și tot în perimetrul școlii a fost amenajată o bază sportivă multifuncțională cu nocturnă, unde se desfășoară atât orele din programa școlară rezervată sportului, dar și alte competiții de interes local și chiar județean.

Comuna este monitorizată permanent de peste 70 camere video montate în intersecțiile intravilanului din cele cinci sate, la intrările și ieșirile din perimetrul locuibil, reținând, în același timp, toate numerele de mașini ce rulează zi și noapte pe aceste drumuri.

De necrezut, ce am putut reține din plăcutul dialog purtat în una din zilele trecute cu primarul Poka Andrei-Gheorghe, care, între multe alte schimbări cerute și operate în infrastructura comunei din mărginimea Huedinului, a avut curajul, și a fost posibil să toarne pânză asfaltică pe 6 km de drum forestier în arealul silvic al comunei și să pietruiască 25 km de drumuri agricole în mai multe zone unde se cultivă cereale și necesarul de furaje pentru cămările zootehniei.

Și lucrurile nu se opresc aici, ne mărturisește primarul Poka, care nu obosește în a face proiecte și a alerga în obținerea finanțării noilor investiții de care va beneficia comunitatea. De îndată ce a ajuns sursa de gaze naturale la Huedin, a și depus studiul de fezabilitate la POIM, unde se găsesc alte încă 218 studii din țară, iar Sâncraiu, cu sprijinul politic al UDMR, obține investiția prin programul „Anghel Saligny”.

Un alt proiect de mare importanță pentru o comună cu frumoase tradiții, inclusiv culturale, sa nu uităm că aici este amenajată Casa tradițională a Sâncraiului, o Asociație și un muzeu al poetului Ady Endre, vizează construirea unui Centru Cultural, a cărui bugetare este asigurată de Compania Națională de Investiții. Această nouă realizare va polariza și mai mult interesul pentru calitatea și volumul manifestărilor tematice ce-și au propriul calendar, iar Tabăra Internațională dedicată tradițiilor folclorice, la care vin tineri de pe cinci continente, va polariza un și mai mare interes, la fel ca și Balul Strugurilor și Festivalul Măceșelor, unde gemul, plin de dulci vitamine, se pregătește în târgul artizanal plin de roadele toamnei și inedite manifestări artistice.

Acestor două obiective importante mai adăugăm și un patinoar acoperit a cărui locație am și bornat-o în curtea scolii din centrul civic al comunei.

Revenind la frumosul ce domină în această comună, trebuie spus că el se datorează și unui mai vechi proiect care a debutat cu reabilitarea locuințelor, mai cu seamă fațadele și zona pietonală, apoi s-au achiziționat 1100 de ghivece și jardiniere de mușcate curgătoare, cu câte cinci flori fiecare, montate pe stâlpii de curent electric din toate cele cinci sate. Nu au lipsit, și nu lipsesc aceste flori de la ferestrele locuințelor, dar și de la sediile instituțiilor publice din comună.

În etapa a doua, ține să precizeze ing. Poka, am plantat 15.000 de tulpini de trandafiri de toate culorile care înnobilează curatul peisaj rustic și pe malul cursurilor de ape din perimetrul comunei.

Având în vedere că la Sâncraiu clima are influențe montane, iar trandafirii înfloresc în a doua parte a lui iunie, din aprilie 2022, aici a apărut o nouă explozie de culori generată de cele 58.000 de lalele olandeze al căror pitoresc fascinează și cele mai obosite priviri.

E un imens tablou natural al acestor zile, ce trebuie văzut în adevărata sa dimensiune, un incredibil spectacol stradal, în galben și roșu, care ne întâmpină chiar de la deschiderea porților acestui sat de o rară frumusețe, ce poate fi un pilduitor model european al acestor vremuri.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut