Fraudă pe internet cu teste COVID

Specialiştii de la Kaspersky au identificat peste 5.000 de site-uri de phishing concepute pentru a fura datele de identificare ale utilizatorilor, prin oferte false de plată sau teste COVID-19 la preţ redus.

„În majoritatea schemelor de fraudă pe tema pandemiei, infractorii cibernetici urmăresc să obţină date despre utilizatori. Phishing-ul este adesea utilizat în acest scop: accesezi un link dintr-un anunţ sau e-mail şi ajungi pe o pagină unde ţi se cere să introduci informaţii personale şi detalii ale cardului bancar. Odată ce au aceste informaţii, atacatorii le pot folosi pentru a fura bani din conturile unei ţinte. Dacă vedeţi un mesaj suspect legat de pandemie, vă recomandăm să verificaţi întotdeauna dacă informaţiile provin dintr-o sursă oficială şi să nu transmiteţi niciodată datele dumneavoastră personale site-urilor suspecte”, atenţionează cei de la Kaspersky.
Experţii în securitate cibernetică au analizat e-mail-urile spam şi paginile de phishing concepute pentru a fura datele de identificare ale utilizatorilor, pentru a înţelege mai bine modul în care atacatorii cibernetici exploatează pandemia. Rezultatele analizei arată că diversele oferte false de plată şi testele COVID-19 la preţ redus se află printre cele mai frecvente scheme utilizate de infractori. De asemenea, anunţurile de phishing legate de coduri QR false şi certificatele de vaccinare necesare pentru acces la restaurante şi evenimente publice au devenit la fel de populare.
În iunie, cercetătorii Kaspersky au observat o uşoară scădere a acestui tip de înşelăciune, însă produsele antivirus au detectat şi au blocat cu 14% mai multe site-uri web de phishing legate de pandemie decât în luna mai. De asemenea, în perioada martie 2020 – iulie 2021, compania a reuşit să stopeze peste un milion de încercări ale utilizatorilor de a vizita aceste site-uri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut