Fotoliul de orchestră | Recital cameral de excepție

Doi artiști maghiari au reușit luni seară pe scena Filarmonicii din Cluj o prestație demnă de toate aplauzele. Tuba și pianul s-au completat armonios, în interpretarea lui Roland Szentpáli, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni tubiști la nivel mondial și respectiv Áron Romhányi, pianist, pedagog și compozitor. Aceștia au încântat auditoriul cu două transcripții proprii (Roland Szentpáli: Heinrich Biber, Sonata nr. 1 din colecţia „Sonatele Rozariului” și Georges Bizet, „Fantezia Carmen”) și o compoziție originală (Áron Romhányi – „Parallels”). La finalul recitalului cameral, au binevoit să destăinuie puțin din experiența trăită la Cluj, într-un interviu pentru cotidianul Făclia.

Reporter Făclia: Cum v-ați simțit să performați împreună pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”?

Roland Szentpáli: A fost fantastic, sala este fabuloasă, incredibilă. Ne-am fi dorit să cântăm mai mult, să avem un recital din două părți. Totul a sunat foarte bine, să cânți la pian este un dar pentru orice pianist. Suntem foarte fericiți că suntem aici și sperăm să putem reveni curând.

Áron Romhányi: Pentru mine a fost pentru prima dată la filarmonică, iar calitatea sunetului este foarte bună, inclusiv pentru pian. Publicul a avut o energie foarte, foarte pozitivă, au fost entuziasmați, ceea ce ne-a plăcut mult.

Reporter Făclia: Cum ați ales lucrările din această seară?

Roland Szentpáli: Întotdeauna încercăm să prezentăm ceva care să placă fiecărui tip de public. Unora le plac clasicii, de aceea alegem compoziții din baroc, clasic sau romantic, iar pe de altă parte un lucru extrem de emoționant pentru noi este atunci când putem alege și din compozițiile noastre proprii. Îmi plac foarte mult lucrările lui Áron. Mi-ar fi plcăut să aibă mai mult timp să compună pentru tubă, îl implor încontinuu să o facă.

Áron Romhányi: A fost o experiență personală și pentru publicul de față. Pe scenă nu sunt doar interpreții, ci și compozitorii înșiși. Roland are lucrări foarte frumoase și un repertoriu amplu. Eu am scris mai degrabă muzică pop și puțin muzică de cameră, ceea ce am interpretat astăzi.

Reporter Făclia: Cum vi se pare Clujul?

Roland Szentpáli: Îmi place. Din păcate nu am avut ocazia să vizitez foarte mult, dimineață am predat masterclass-uri la Academia de Muzică, ceea ce a fost o onoare pentru mine, după-amiază am avut repetiții iar apoi concertul. Dar cât am putut vedea din zona centrală mi s-a părut incredibil. Sperăm să revenim, repet, să susținem un concert și stăm mai multe zile pentru a vedea orașul și împrejurimile.

Áron Romhányi: Eu nu am ținut masterclass-uri. Eu predau doar jazz, data viitoare vom organiza și așa ceva (masterclass-uri de jazz).

Reporter Făclia: Cum vă raportați fiecare la instrumentul la care cântați?

Roland Szentpáli: Eu mi-am dorit să cânt la vioară în copilărie. Dar eram deja la vârsta la care nu mai puteam începe să studiez vioara ca instrument principal, aveam 12 ani. Și, dintr-o dată, la ora de instrumente de suflat, am descoperit că tuba este mare și că îmi place acest lucru. M-am gândit că, dacă nu am voie să cânt la vioară așa cum îmi doresc, atunci cel puțin vreau să cânt la un instrument mare ca să fie vizibil. Așa am început să studiez tuba. M-am îndrăgostit de ea, de notele joase, ascultând-ul pe profesorul meu, Sandor Lukacs, cum cânta și de atunci cânt încontinuu. Mă bucur că am putut aduce o nouă versiune a tubei, că putem comunica mai mult non-verbal, cu partenerul de muzică de cameră și chiar cu publicul. Este prima dată când cânt la tubă în România.

Áron Romhányi: Eu am început destul de târziu să studiez pianul, nu sunt un foarte bun interpret de muzică clasică, ci mai degrabă un interpret de jazz. Dar sunt foarte entuziasmat. Uneori nu înțeleg de ce clapele negre sunt acolo, tot timpul încurcă (râde). Am terminat cursul de jazz pentru pian în cadrul Academiei „Franz Liszt” din Budapesta, cânt în principal jazz folosindu-mă de improvații. Este o provocare pentru mine, îmi place ceea ce fac și, desigur, cu un geniu ca acesta (Roland Szentpáli – n. red.) este foarte ușor, singura mea misiune este să nu „stric” interpretarea la tubă.

Roland Szentpáli: Și eu simt la fel atunci când cânt jazz cu el, să nu „stric” momentul lui de improvizație.

 

Concertante

*vineri, 8 aprilie, orele 19.00*

Stagiunea Filarmonicii de Stat „Transilvania” continuă vineri, 8 aprilie, de la orele 19.00, cu evenimentul „Concertante”. Alături de orchestra clujeană vor performa soliștii Aurelian Băcan (clarinet) și Diana Jipa (vioară), sub bagheta dirijorului spaniol Néstor Bayona. Programul muzical va cuprinde: Alexandru MurariuEspaces VI” (Concertul pentru clarinet), Ulpiu VladPrin lumina florilor IV” pentru vioară şi orchestră, p.a.a., Béla BartókConcertul pentru orchestră, Sz. 116, BB 123.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Festivalul Cluj Modern 2022.

Sursă foto: Roland Szentpáli, Áron Romhányi

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut