Fotoliul de orchestră | Concert simfonic susținut de Filarmonica de Stat Transilvania

Publicul clujean este invitat la concertul simfonic susținut de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijorului Nicolò Umberto Foron, vineri, 1 aprilie 2022, de la orele 19.00. Solistul invitat este flautistul Matei Ioachimescu.

Programul muzical va cuprinde următoarele lucrări: Robert Schumann – Uvertura la Manfred, op. 115, Călin IoachimescuConcertul pentru flaut, Piotr Ilici CeaikovskiSimfonia nr. 6 în si minor, op. 74, Patetica.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul entertix.ro.

Nicolò Umberto Foron

Nicolò Umberto Foron s-a născut în anul 1998 la Genova, într-o familie de muzicieni. Primul instrument pe care l-a studiat a fost pianul, ulterior descoperindu-i-se și măiestria de dirijor de către Jorma Panula, căruia i-a devenit discipol. La vârsta de 15 ani l-a asistat pe Lorin Maazel, iar Bernhard Haitink l-a invitat în cadrul cursului său de măiestrie de la Festivalul din Lucerna. De la vârsta de 16 ani, Nicolò Umberto Foron a început studiile la Conservatorul din Amsterdam, continuate apoi la Colegiul Regal de Muzică și la Academia Regală de Muzică din Londra.

În ciuda tinereții, a avut ocazia să performeze alături de numeroase orchestre, precum Netherlands Philharmonic Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen, Het Residentie Orkest, Sinfonia Rotterdam, NDR Elbphilharmonie Orchestra și London Symphony Orchestra.

Debutul alături de North-Netherlands-Orchestra a avut loc în anul 2021 când a dirijat premiera mondială a concertului pentru violoncel al lui Jan Peter de Graaff la Tivoli Vredenburg din Utrecht.

În vara anului trecut a debutat la Highclere Castle Festival, Newbury Spring Festival și în cadrul concertului de Crăciun susținut la biserica anglicană St. James din Piccadilly, Londra.

Nicolò Foron poate fi audiat și cu ocazia concertelor de pian pe care le susține împreună cu sora lui mai mică, violonista Mira Foron.

Matei Ioachimescu

Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați flautiști ai momentului, fiind recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, precum și pentru recitaluri cross-over.

Născut în 1978 la București, într-o familie de muzicieni, acesta a urmat cursurile Universității de Muzică din Viena, unde a studiat flautul cu profesoara Barbara Gisler și muzica veche cu profesorul și clavecinistul Ingomar Rainer. Dezvoltarea sa artistică a fost influențată de flautiști de prestigiu precum Pierre-Yves Artaud, Renate Armin Greiss, Ion Bogdan Ștefănescu sau Aurele Nicolet.

Matei Ioachimescu a primit numeroase distincții și burse (printre care Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu diferiți muzicieni din Europa. A concertat la Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

Este cunoscut pentru turneele naționale Paris, Playlist, Culorile Sunetelor și La Vida Loca (care a avut un succes la nivel internațional), urmat de albumul omonim.

Este membru fondator al Green Thing Ensemble.

Ministerul de Externe al Austriei i-a acordat în anul 2013 titlul de „Ambasador al Integrării” pentru activitatea desfășurată.

Foto credit (Nicolò Foron): Bálint Hrotkó

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut