Fotografii de epocă inedite, expuse la Biblioteca Centrală Universitară

În foaierul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca publicul este invitat să admire expoziția fotodocumentară intitulată „Casa Regală și Universitatea Daciei Superioare”, organizată de Ziarul Făclia de Cluj și Biblioteca Centrală Universitară, în perioada 29 noiembrie 2022– 16 ianuarie 2023.

Cele 40 de fotografii de epocă inedite surprind momentul vizitei efectuate la Cluj, cu ocazia aniversării unui deceniu de la înființarea Universității Daciei Superioare (denumită ulterior Universitatea „Regele Ferdinand I”, astăzi Universitatea „Babeș-Bolyai”), de către Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, însoțit de fiul său, Marele Voievod de Alba Iulia, Mihai, fratele său, Principele Nicolae și de mama lor, Regina Mamă Maria. În cadrul aceleiași vizite, familia regală a ajuns și în alte locații cheie din oraș, cum ar fi Muzeul Etnografic, Grădina Botanică, sau stadionul municipal.

Clișeele, confiscate în perioada comunistă, s-au aflat în arhiva procuraturii, fiind redescoperite abia în anii ‘90. Filmul a fost dat în anul 2005 cotidianului Făclia în vederea publicizării însă metodele tehnice necesare au fost disponibile recent.

Manifestarea expozițională „Casa Regală și Universitatea Daciei Superioare” a fost realizată cu sprijinul Delgaz Grid.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut