Fotografii cu membrii Casei Regale și universitari clujeni realizate în 1930, prezentate în premieră națională

Treizeci de fotografii realizate în octombrie 1930 cu ocazia festivităților de la Cluj dedicate aniversării a zece ani de la înființarea Universității „Regele Ferdinand” vor fi prezentate în premieră națională în cadrul unei expoziții organizate la redacția ziarului Făclia din Cluj-Napoca.

Vernisajul expoziției fotodocumentare „Casa Regală, la pas prin orașul comoară” va avea loc vineri, 3 iunie 2022, de la ora 14:00, evenimentul fiind organizat de Asociația Vechiul Cluj, Ziarul Făclia și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Expoziția prezintă fotografii care nu au mai fost până acum accesibile publicului, realizate în octombrie 1930, în timpul vizitei la Cluj a Regelui Carol al II-lea. Acesta a fost însoțit de fiul său, Marele Voievod de Alba Iulia, Mihai, fratele său, Principele Nicolae și de mama lor, Regina Mamă Maria. Vizita a fost prilejuită de aniversarea unui deceniu de la înființarea Universității Regele Ferdinand I. Clișeele au fost digitalizate cu ajutorul Școlii de Fotografie Ciorchin. Fotografiile expuse au fost realizate cu sprijinul Daisler Print House.

La eveniment vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Tudor Sălăgean (Muzeul Etnografic al Transilvaniei), cercetător științific Ana-Maria Stan (Muzeul de istorie al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca) și fotograful Petru Dimoff (procesarea imaginilor). Curator al expoziției este domnul Cosmin Puriș.

Filmul foto cu evenimentele dedicate aniversării a zece ani de la înființarea Universității Regele Ferdinand, la care au luat parte membrii Casei Regale a României, au fost confiscate în 1948 de regimul comunist și au ajuns în depozitul cu corpuri delicte de la procuratura clujeană. După 1989, filmul foto a fost pe punctul de a fi aruncat la gunoi, însă unul dintre angajații de la Palatul de justiție, cunoscând importanța istorică a acestor fotografii, le-a salvat de la distrugere. În 2005 au fost oferite ziarului Făclia de Cluj pentru a fi prezentate publicului larg, însă nu s-a găsit tehnica adecvată pentru realizarea fotografiilor. Abia recent, cu sprijinul Școlii de Fotografie Ciorchin s-a reușit obținerea fotografiilor după filmul foto realizat în toamna anului 1930”, iar conducerea ziarului Făclia a ales ca imaginile să fie prezentate publicului larg în cadrul unei expoziții”, a declarat Cosmin Puriș, redactorul șef al ziarului Făclia de Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut