FOTO | U BT Cluj, meci de totul sau nimic în Champions League

U Banca Transilvania se află în fața unui meci capital, unul ”to live or die”: manșa decisivă pentru accederea între primele patru echipe de baschet ale Europei. Partida dintre U BT Cluj și Ludwigsburg va duce la ocuparea ultimului loc în Final Four, acolo unde au obținut deja biletele Baxi Manresa, Hapoel U-NET Holon și Lenovo Tenerife.

Sala Polivalentă va fi, marți, de la ora 19.00, din nou plină pentru a ajuta campioana României să obțină o calificare în elita baschetului european, una la care nimeni nu îndrăznea să viseze la începutul acestui sezon al Basketball Champions League.

”Trebuie să avem grijă de minge și să aruncăm la coș”

”Un meci decisiv și, ca oricare meci decisiv, are o încărcătură aparte. E cu siguranță cel mai important meci pe care îl avem de disputat în acest sezon, până în acest moment. Jucăm cu o echipă foarte bună, toată lumea a văzut asta, o echipă de top din campionatul Germaniei.

În primele două meciuri am avut destul de mari probleme să trecem de apărarea lor agresivă. Ei sunt cunoscuți pentru acest aspect al jocului, sunt foarte agresivi, sunt foarte buni la recuperări ofensive. Mai ales în Germania am avut destule probleme în această privință, însă încercăm să corectăm aceste lucruri, să fim mai buni, și cu ajutorul celor zece mii de oameni care vor fi prezenți în sală ne dorim foarte mult să obținem victoria și, implicit, calificarea în Final Four.

Nu ne-am pus foarte multe obiective în această competiție. Evident, primul obiectiv era să ne calificăm în grupe. Știam că va fi greu, dar am reușit să ne îndeplinim acest prim obiectiv, după care am luat-o meci cu meci. Nu le-am spus băieților după calificare că acum trebuie să câștigăm Champions League, sau să fim în Final Four, nu. Ne-am propus meci de meci să practicăm un baschet de calitate, să încercăm să fim competitivi și să încercăm să câștigăm fiecare meci. Se pare că această mentalitate a funcționat și asta ne-a adus unde suntem acum, adică la un meci distanță de a fi în Final Four.

Nu pot să răspund cu da sau nu dacă suportul publicului ne dă o șansă în plus la calificare, și nici nu vreau asta. Repet, noi luăm lucrurile pas cu pas și vrem să ne concentrăm absolut la fiecare posesie care se va întâmpla în acest meci. Cu siguranță toată lumea se uită că jucăm în fața a zece mii de spectatori, avem avantajul terenului propriu, însă acest lucru nu ne va aduce neapărat victoria. Poate doar să ne ajute s-o obținem, însă jocul bun, dacă va fi să fie, anumite situații de joc, faptul că vom reuși să oprim recuperările lor ofensive, faptul că nu vom pierde foarte multe mingi, aceste lucruri ne vor aduce victoria. Dar aceste lucruri (publicul și avantajul terenului propriu, n.red) ne pot da energia necesară, mai ales într-un final de meci echilibrat, ca să putem reuși să ne îndeplinim planul tactic pe care îl avem.

Am lucrat în egală măsură atât pe partea defensivă cât și pe cea ofensivă, sunt lucruri legate una de alta, pentru că dacă nu ai o ofensivă bună și nu execuți ce trebuie în atac și pierzi multe mingi, atunci, automat, ei au niște faze de tranziție mai ușoare în care pot să înscrie multe puncte pe contraatac. La fel de importante sunt ambele faze la acest nivel. Cu siguranță trebuie să avem grijă de minge și să aruncăm la coș. În ambele meciuri, ei au avut mult mai multe posesii decât noi și datorită recuperărilor ofensive și datorită mingilor noastre pierdute. dacă vrem să câștigăm acest meci trei, trebuie să reducem recuperările lor ofensive, și mingile noastre pierdute, cu siguranță. Nu suntem absurzi să spunem că trebuie să le reducem la zero, însă trebuie să fie un număr cât mai mic, și să nu le dăm lor posibilitatea de a avea multe puncte ușoare pe contraatac sau după recuperări ofensive.

Băieții sunt bine. E un singur meci și, probabil, e cel mai important meci din cariera multora dintre noi, și aici mă refer și la jucători. Sunt convins că ei vor da sută la sută din ce au, vom fi ajutați și de un public impresionant, ceea ce ne va da energie, deci nu cred că trebuie să ne punem mari probleme din acest punct de vedere”, a spus, luni, antrenorul celor de la U BT Cluj, Mihai Silvășan, la conferința de presă desfășurată la BT Arena.

Patrick Stewart: ”Să corectăm ce am făcut greșit în meciul al doilea”

”Cu siguranță va fi un meci dificil. Este o echipă puternică. Ne-am pus în situația de a juca și meciul trei. Suntem încântați să jucăm din nou în fața fanilor noștri. Trebuie să ne concentrăm la lucrurile pe care le avem de făcut, să corectăm ce am făcut greșit în meciul al doilea, să fim mai buni astfel încât să fim în măsură de a câștiga acest meci. Pentru noi, să aducem zece mii de spectatori la sală este ceva uimitor. E uimitor pentru club, pentru România în general că s-a ajuns la un asemenea nivel pentru un meci de baschet. Am ajuns aici, dar asta nu v-a fi suficient să câștigăm acest meci”, a declarat și Patrick Stewart, căpitanul campioanei României.

Soarta meciului pare a sta în mâinile celor mai buni jucători ale celor două formații, respectiv Brandon Brown, de la U BT, și Jonah Radebaugh, de la Ludwigsburg, cel care a și fost declarat MVP BCL în lunile octombrie și, respectiv, decembrie.

O scurtă statistică înaintea partidei de marți de seară:

cei mai buni marcatori pe meci ai celor două echipe sunt: Brandon Brown 14,6 puncte, Patrick Richard, cu 14,5, și Elijah Stewart  cu 13,6 puncte, de la U BT, respectiv Justin Simon, 14,8 puncte, Jonah Radebaugh, 14,3, și Ethan Happ, 11,0 puncte.

cei mai buni recuperatori: . Dustin Hogue 6.3, Patrick Richard 5.0, Stefan Bircevic / Andrija Stipanovic 4.3, de la U BT, respectiv, Justin Simon 7,9, Ethan Happ 6,7, și Jonah Radebaugh 5,6

pase decisive: Brandon Brown 5,9, Patrick Richard 4,9, și Andrija Stipanovic 2,6 – U BT, respectiv Jonah Radebaugh 3.0, Jordan Hulls 2.9, și Ethan Happ 2.2 – Ludwigsburg

Echipa calificată în Final Four va juca cu Baxi Manresa, acum ocupanta locului patru în campionatul spaniol. A doua semifinală se va disputa între Hapoel U-NET Holon și Lenovo Tenerife. Turneul se va desfășura la Bilbao, în perioada 6 – 8 mai.

Sandu Mureșan

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut