FOTO | Europenele de judo: Două medalii de aur pentru sportivii români. România, pe locul doi în clasamentul pe națiuni

Clujul a fost în acest weekend capitala judoului european. Sala Sporturilor ”Horia Demian” a găzduit, sâmbătă și duminică European Open-ul pentru seniori, eveninent la care au participat peste 200 de sportivi. Concursul a fost cu atât mai important cu cât sportivii medaliați la Cluj au acumulat puncte în clasamentul mondial, și, în același timp, a reprezentat și un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

După cele două zile de concurs, România a cucerit două medalii de aur, patru de argint și patru de bronz. Florentina Ivănescu, la categoria 63 de kg, și Asley Gonzalez, sportivul cubanez naturalizat în România, la categoria 100 de kg, au reușit să câștige medaliile de aur, și, implicit, titlurile de campioni ai Europei.

Florentina Ivănescu a produs, sâmbătă, surpriza competiției, reușind să o învingă în finală pe sârboaica Anja Obradovic, după ce, în prealabil, în sferturile de finală, trecuse de sportiva jamaicană Lauren Semple, și de franțuzoiaca Rania Drid, în semifinale.

”Este o zi uimitoare, dorința mea a fost, încă de la începutul anului, să câștig medalia de aur la aceste campionate europene, așa că visul meu s-a îndeplinit. Cu atât mai mult sunt bucuroasă pentru că am reușit această performanță aici acasă, în fața prietenilor mei, a colegilor de echipă și a tuturor antrenorilor. Am reușit să-I fac pe toți fericiți. Încă mai am multe de făcut, încă sunt junioară, așa că scopul meu este să câștig și la această categorie campionatele europene, dar și cele mondiale!”, a declarat Florentina Ivănescu la finalul competiției.

Rezultatele zilei de sâmbătă:

La cat. 52 kg, Elena Stere a obţinut argintul după ce a fost învinsă în finală de australianca Tinka Easton. Stere a intrat direct în semifinale, unde a învins-o pe bulgăroaica Gabriela Dimitrova. Alexandra Paşca s-a clasat pe locul 5 la această categorie, după ce a fost învins în meciul pentru bronz de britanica Sian Bobrowska. Paşca pierduse în sferturi în faţa Gabrielei Dimitrova.

Alexandra Pop a câştigat bronzul la cat. 48 kg, după ce a dispus de azera Ramila Alieva. În primul tur, Pop a întrecut-o pe germanca Helena Grau, în sferturi a pierdut meciul cu Priscilla Morand (Mauritius), dar ulterior s-a impus în recalificări în faţa sauditei Shihanah Alsehaly, iar apoi a învins-o pe Alieva. Tot la cat. 48 kg, Giorgia Hagianu a pierdut în sferturi în faţa turcoaicei Tugce Beder, iar apoi în recalificări în faţa britanicei Amy Platten.

O medalie de bronz a obţinut şi Ioan Dzitac, la cat. 66 kg, după ce l-a învins în meciul decisiv pe azerul Tofig Mamadov. În primul tur, Dzitac a trecut de israelianul Natanel Zhurovel, în optimi a dispus de Guram Dzavashvili (EAU), dar a pierdut sfertul de finală cu olandezul Ivo Verhorstert. În recalificări, Dzitac s-a impus în faţa taiwanezului Yen-Ming Cheng, iar apoi l-a învins pe Mamadov.

Tot la 66 kg, românul de origine rusă Petr Zhukov a pierdut în optimi în faţa lui Mamadov. Adrian Olaru a cedat în primul tur în faţa israelianului Huy Gutman. În optimi a pierdut şi Lucian Borş Dumitrescu, în faţa azerului Ruslan Paşaev. Alin Albu a pierdut în prima rundă în faţa israelianului Daniel Kapelushnik.

La cat. 60 kg, Andrei Anghel a fost învins în primul tur de taiwanezul Chong-You Lin. Alexandru Matei a debutat cu o victorie în faţa sauditului Mutaz Khawjah, dar a pierdut meciul din sferturi cu olandezul Tibo Volleman, iar în recalificări a fost învins şi de canadianul Joel Demaere.

În limitele cat. 73 kg, Alexandru Raicu l-a învins în optimi pe azerul Zamadin Poladov, însă a pierdut în sferturi în faţa israelianului Yehonatan Elbaz. În recalificări, Raicu a fost învins de alt israelian, Oron Giner.

Adrian Şulcă a cedat în optimi în faţa azerului Nariman Mirzaev, iar Robert Boldiş a pierdut în primul tur în disputa cu polonezul Ksawery Morka.

Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, a transmis și un mesaj pentru Adrian Șulcă, Lariș Borș și Alex Raicu care nu au reușit să câștige medalie, chiar dacă erau favoriți: „Din păcate vedetele noastre masculine din lotul olimpic și-au dezamăgit fanii, Adrian Șulcă și Laris Borș fiind învinși din primul tur, deși erau favoriți, iar Alex Raicu s-a accidentat din nefericire, îi aștept pe toți trei să ne recompenseze eforturile și susținerea la competițiile următoare”

Alte medalii, duminică

Duminică, ”aurul” la categoria 100 kg a fost obținut de reprezentantul României, cubanezul Ashley Gonzalez.

”Am concurat cu deosebită plăcere la acest turneu. A fost și un bun prilej pentru a mă pregăti în perspectiva următoarelor concursuri internaționale. Competiția nu cred că s-a ridicat la nivelul unui concurs de Grand Prix sau de Grand Slam, dar experiența de aici mă va ajuta cu siguranță pe viitor. Scopul meu este să mă antrenez bine în continuare și să încercăm să câștig medalii și pe viitor” a declarat proaspătul campion european.

Rezultate duminică:

Cat. +100 kg masculin:

Vlăduț Simionescu, medalie de argint

Mircea Croitoru, medalie de bronz

Cat. 100 kg masculin:

Asleep Gonzalez, medalie de aur

Luca Kunszabo, medalie de argint

Cat.78 kg, feminin: Lorena Podelenczki, medalie de argint

Cat.70 kg, feminin: Serafima Moscalu, medalie de bronz

La finalul competiției, România s-a clasat pe locul doi în clasamentul medaliilor, prima poziție fiind adjudecată de Azerbaidjan. Clasamentul pe țări a fost completat de Turcia, locul trei, și Marea Britanie, locul patru.

La competiţia de la Cluj au participat 202 judoka din 32 de ţări, 142 la masculin şi 60 la feminin. România a fost reprezentată de 31 de sportivi, 23 la masculin şi 8 la feminin.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut