FOTO | AGRARIA, un eveniment expozițional de mari dimensiuni la Jucu

În zona Parcului Industrial Tetarom de la Jucu, a avut loc, vineri, deschiderea celui mai mare târg expozițional AGRARIA din Transilvania, organizat de DLG Intermarketing și partenerii oficiali: NHR Agropartners și Zootehnica Show.

Evenimentul a fost deschis în cortul FORUM de managerul târgului, d-na Corina Mareș, care a prezentat fermierilor importanța și dimensiunile acestei expoziții de mare valoare pentru modernizarea și creșterea producției în toate sectoarele agricole.

Foto: USAMV

De remarcat este faptul că la această a XXVll- a ediție, ultimele VII fiind la Jucu , participă 20 de țări care expun cele mai noi și moderne utilaje necesare promovării tehnologiilor noi, de mare productivitate în cultura cerealieră, legumicolă, pomicolă, în zootehnie și în procesarea produselor din aceste sectoare. E vorba vorba de participanți din Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Franţa, Germania, Grecia, India, Israel, Italia, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Despre importanța acestei valoroase inițiative, care a coincis și cu manifestările dedicate Zilei Pământului, au vorbit rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Cornel Cătoi, adjunctul ministrului agriculturii, Barabași Antal, Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, subsecretar de stat, prof. univ. dr. Ilarie Ivan, consilierul personal al ministrului agriculturii, care a prezentat și mesajul domnului Petre Daea.

Toți vorbitorii, inclusiv Alexandru Cordoș, președintele Forumului montan, primarul comunei gazdă, Valentin Pojar, cadre universitare din învățământul de specialitate și numeroși fermieri din țară, cu mari experiențe în producerea produselor agricole și alimentare, au apreciat cu superlative această ediție și pe ai săi organizatori.

Pe o suprafață mare de teren din proximitatea Tetarom, sunt expuse sute de utilaje și instalații produse de cunoscute branduri cu tradiție în domeniu, ce reprezintă noutăți pentru fermierii autohtoni.

Au fost aduse și expuse aici tractoare de toate mărimile și nevoile, cu sisteme hidraulice și mecanice, cerute de fermierii agricoli, combine de serii emblematice, cultivatoare pentru diferite lucrări și terenuri, pluguri convenționale, mașini rotative, scarificatoare, grape cu discuri, mașini pentru colectarea pietrelor, pentru transportul cerealelor, pentru împrăștiat gunoi și multe altele.

De fapt în cele patru zile, de vineri până luni, au putut fi vizitate marile standuri din care nu au lipsit nici măcar o instalație sau un utilaj de ultimă generație cerut de lucrările necesare pentru pregătirea terenurilor, plantatul, tratamentul și recoltatul grâului, orzului, porumbului, ovăzului, floarea soarelui, cartofilor, sfeclei, rădăcinoaselor și chiar fructelor, dar nici mijloacele de transport și depozitare a acestora.

Multe instalații au ca destinație prelucrarea acestor produse, inclusiv cele obținute în sectorul zootehnic, sector care a avut și standuri expoziționale pentru cele mai cunoscute rase și specii de animale crescute de fermieri consacrați din județul nostru.

Remarcabil a fost și faptul că în programul de evenimente AGRARIA 2023, de la Jucu, s-a dedicat câte o zi fiecărui sector important, care a însemnat vizite la standuri, dar și prezentări pentru o bună informare și documentare, chiar și demonstrații funcționale.

Bunăoară, la standul expozant ,, Miorița’’ a fost lansat Catalog TOP 100 valori de ameliorare. HORTI HUB Provocările sectorului horticol a fost ofertat de Organizația Interprofesională pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe și Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

Cadre universitare au conferențiat la „Ora de Zootehnie”, apoi , tot în cortul FORUM, reprezentantul ANSVSA a prezentat Programul strategic de creștere a ovinelor. De la Zootehnica Șhow cei prezenți au putut afla cum să produci în România carne e vita de calitate.

Pe segmentul zootehnic s-a insistat mai mult, domeniu unde Colegiul Medicilor Veterinari din România au prezentat aspecte privind patologia rumegătoarelor mici. Din noianul de dezbateri, nu a lipsit să fie sensibilizați fermierii cu impactul BVD -ului în fermele de bovine și deparazitarea la rumegătoarele mici și  certificatele de carbon pentru agricultură.

Foto: USAMV

Este o mare certitudine că domeniul mecanizării și automatizării în sectoarele agricole au luat o amploare fără precedent și vină să suplinească lipsa forței de muncă umană din acest important domeniu ce asigură securitatea alimentară a țării.

Păcat că nu mulți truditori din agricultura noastră nu au puterea financiară pentru a se putea bucura de achiziționarea acestor tehnologii impresionante care înlocuiesc secera, sapa, grebla, coasa, sau plugul tras de cai si boi, obiecte ce pot fi expuse și ele în ediția următoare, spre a ne gândi la perfecțiune, dar și la munca istovitoare a generațiilor trecute.

Dumitru VATAU

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut