FOTO | Agârbiciu a trăit o frumoasă zi de sărbătoare

Mirifică este această localitate din arealul comunei Căpușu Mare, așezată la poalele muntelui Gilău. Verdele naturii care o …îmbrățișează în acest început de iunie,  bogăția florilor de salcâm, soc și iasomie îi sporește cum nu se poate mai bine frumusețea rustică ce generează liniște și profundă oxigenare celor dornici de relaxare la poale de Apuseni.

Duminică, în zi de mare sărbătoare creștinească – Rusaliile, porțile Agârbiciului au fost larg deschise pentru a primi toți Fiii satului răspândiți prin lume, dând noi dimensiuni sărbătorii din calendar, tocmai prin prezența mare la slujba săvârșită atât  în lăcașul de cult din centrul civic, cât și la procesiunea din zona agricolă numită Colnic.

Însoțiți de Icoana Praznicului, preotul comunității locale, Vlad Vasile Pop și creștinii acestei vechi așezări pre-montane s-au rugat pentru bunăstarea țarinei și ferirea ei de dăunători, iar apa sfințită aici a fost dusă de evlavioșii satului să-și stropească ogoarele lucrate și grădinile unde cresc roadele acestui an agricol.

Frumusețea unică a acestei prime duminici de vară a fost sporită de iile și ținuta straiului popular tradițional îmbrăcat de Fiii Agârbiciului, care s-au distrat și socializat până spre miezul nopții în centrul acestui sat ce numără cca 400 de suflete, din care mulți reîntorși la locurile natale, numindu-i aici pe antreprenorii Ioan Iancu și Victor Iancu, care au fost ce-i mai bine implicați în reușita acestei a V– a ediție a Fiilor Satului Agârbiciu.

De altfel, geamurile termopan și ușile Căminului cultural, împodobit în această zi cu țesături artizanale și cusături de aleasă frumusețe, au fost înnoite prin generozitatea dlui Ioan Iancu, inițiatorul acestei aduceri a fiilor satului la locurile de baștină, prin intermediul Asociației Cultural – Sportive 2010 Agârbiciu, al cărei președinte este.

Sutele de participanți, Fii și invitați, s-au bucurat de ospitalitatea organizatorilor, primind la discreție mici și tocănița pregătită din carne, cartofi și multe condimente, de doamnele Florița Mărincuș și Anuța Soporan în ceaunul cu dimensiuni de 200 litrii al familiei Victor Iancu, iar muzica  orchestrei, cu solistele Ana Maria Mariș și Diana Roman, au stimulat jocul popular și au potențat acest ospăț al Agârbiciului, sponsorizat de Composesoratul localității, al foștilor iobagi ai pășunilor și pădurilor din această zonă.

Și cum din Agârbiciu este primarul comunei Căpușu Mare, Gheorghe Iancu și fiul său George-Gelu Iancu – viceprimar, am reținut de la șeful administrației locale că și aici au fost finalizate patru mari proiecte pe reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii, concretizate în refacerea școlii, asfaltarea străzilor, aducțiune apă și rețea de canalizare, dar și regularizarea Văii Soponei.

Cât despre primenirile urbanistice, a ținut să completeze primarul, din cele 200 de locuințe ale Agârbiciului, 180 au fost modernizate în ultimii ani, având băi și tot confortul unor buni gospodari.

Deși sunt un senior reporter, am coborât abia pentru a doua oară în această plăcută localitate clujeană, prilej cu care am intrat și în Biserica din lemn construită prin secolul al XVl -lea, dar nu de mult restaurată de meșteri pricepuți și în care s-a păstrat, în bună condiție fizică, Tripticul de la Agârbiciu, dar și o parte din valoroasa pictură de prin anii 1800.

Apoi, coborând printre turiștii ce urcau să vadă acest monument arhitectural-istoric, am reținut de la tânărul masterand Claudiu Iancu, că există un anume  interes pentru dezvoltarea localității, prin faptul că aici sunt pregătite zece proiecte pentru accesarea fondurilor guvernamentale și europene pe măsura de dezvoltare  rezervată Tinerilor Fermieri.

Așadar, sunt semne incontestabile ale… vitaminizării și întineririi străbunei vetre a Agârbiciului, însă truditorii ogoarelor de aici cer sprijin guvernanților să-i ajute să scape de turmele de mistreți și cervide care le distrug întreaga recoltă de grâu, porumb și cartofi, nu numai aici, ci și în alte sate ale comunei ce încep cu primele patru litere din alfabet: Agârbiciu, Bălcești, Căpuș și Dumbrava.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut