Fotbal / Suntem mai buni decât cei mai slabi

Ne-am convins că nu poți să păcălești fotbalul și să te califici la un turneu final, fie el de Campionat European sau Mondial, învingând doar echipe din lumea a patra, ca Malta și Insulele Feroe. Am încercat, dar fără succes, să compensăm lipsa de valoare la nivelul lotului, prin declarații, uneori infantile, dar pline de optimism, pe care când selecționerul Cosmin Conta, când jucătorii le-au „vândut” ca la piață.

 

Diferența reală dintre România și celelalte competitoare care au contat în aceste preliminarii este înfățișată la modul fidel de configurația finală a clasamentului. Da, între Spania și România nu este atât diferența acestui 0-5 înregistrat luni seară, ci mai ales aceea de 12 puncte din clasament. Realitatea, dureroasă pentru noi, este că suntem mai buni decât cei mai slabi, în acest caz Malta și Insulele Feroe, și inferiori celor dinaintea noastră. România a avut nevoie de patru puncte în ultimele două meciuri pentru a se califica la turneul final, dar nu s-a ales cu nimic. Rămânem, din nou, obișnuiți fiind, cu dezamăgirea unei noi campanii ratate și cu gustul puternic amărui al unor promisiuni neonorate. Personal nu mă încălzește că se va schimba selecționerul de vreme ce materialul de lucru are o calitate îndoilenică. Cu alte cuvinte, avem o națională după chipul și asemănarea campionatului intern. Atâta vreme cât nu se investește, iar valorea jucătorilor autohtoni pe o scară de la 1 la 10 nu ajunge nici la genunchiul broaștei, nu putem avea pretenții să ne batem cu cei puternici de la egal la egal. Ci trebuie să ne mulțumim că încă suntem peste „granzii” Malta și Insulele Fero(c)e! Dacă UEFA sau FIFA nu inventează ceva pentru amărăștenii fotbalului, categorie în care ne aflăm, chiar dacă ne place sau nu, ceva de genul unor wild-carduri (invitații), nu vom ajunge la turneele finale decât în jocurile pe calculator. Domnule Contra, am o întrebare și vreau să scap de ea: ”Mai avem șanse de calificare?”

 

Elveția și Danemarca s-au calificat la turneul final

Irlanda – Danemarca a fost capul de afiș al serii de luni în preliminariile Campionatului European, iar partida a contat pentru Grupa D, câștigată de Elveția, care a avut parte de o misiune facilă, întâlnind, în deplasare, „cenușăreasa” Gibraltar. Meciul s-ar fi putut juca și pe fundul oceanului și tot ar fi avut o favorită certă. Deși nu i-a avut în echipă pe Roger Federer și Stan Wawrinka, Elveția s-a impus cu scor de tenis, 6-1, calificându-se la turneul final de anul viitor. Irlanda a avut nevoie de o victorie cu 1-0 pentru a depăși Danemarca, dar partida de la Dublin s-a încheiat 1-1, la fel ca în tur. Oaspeții au marcat primii, în minutul 73, irlandezii egalând cu cinci minute înainte de final, prin Doherty. Danemarca s-a calificat la Campionatul European de pe poziția secundă, însă a fost singura echipă din grupă care nu a cunoscut înfrângerea în aceste preliminarii. Italia a încheiat preliminariile cu o linie de clasament perfectă, cu zece victorii în tot atâtea meciuri disputate. „Squadra azurra” a surclasat Armenia, în fața căreia s-a impus cu 9-1, la Palermo. Italia a marcat 37 de goluri și a primit doar patru. Italia a câștigat Grupa J, iar la turneul final s-a mai calificat și Finlanda, care a devansat Grecia și Bosnia Herțegovina, în fața cărora a avut a doua șansă. Totuși, Finlanda a crescut foarte mult în ultimii ani, de când are jucători care evoluează în cel mai puternic campionat al lumii, „Premier League”. Grecia și Finlanda s-au aflat față în față la Atena, într-o partidă fără miză pentru oaspeți și pe care elenii au câștigat-o cu 2-1, revenind, totuși, de la 0-1.

 

 

Lista echipelor calificate la turneul final de anul viitor

Anglia, Cehia, Ucraina, Portugalia, Elveția, Danemarca, Croația, Spania, Suedia, Polonia, Austria, Franța, Turcia, Belgia, Rusia, Italia, Finalnda, Germania.

 

Cristian FOCȘANU

Sursa foto: www.frf.ro

Articole din aceeasi categorie

One Response to Fotbal / Suntem mai buni decât cei mai slabi

  1. Iancu de Huedin

    România nu are o echipă de fotbal. Naţionala României este o adunătură de jucători de fotbal, mulţi dintre ei de o valoare neîndoielnică. Totuşi, o adevărată echipă nu este o simplă adunătură.