Fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright a încetat din viață

Fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat această funcţie în guvernul SUA, a încetat din viaţă la 23 martie 2022, la vârsta de 84 de ani, a anunţat familia ei într-un comunicat, relatează AFP.

***

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat a Statelor Unite ale Americii, s-a născut la 15 mai 1937, la Praga, în fosta Cehoslovacie, fiind fiica unui diplomat, notează http://www.notablebiographies.com/. Familia sa s-a refugiat la Londra în 1938, zece ani mai târziu a plecat în SUA.

Madeleine Albright a absolvit Colegiul Wellesley, cu rezultate excepţionale în domeniul ştiinţelor politice, a studiat la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate, Universitatea ”Johns Hopkins”, obţinând o diplomă de master şi un doctorat de la Departamentul de Drept Public al Universităţii Columbia, potrivit http://secretary.state.gov/.

Şi-a început cariera politică lucrând pentru campania prezidenţială din 1976 a senatorului Edmund S. Muskie, fiind, apoi, consilierul juridic al acestuia până în 1978. A fost membru al Consiliului de Securitate Naţională (1978-1981) în cadrul Administraţiei Jimmy Carter, dar şi membru al personalului Casei Albe, responsabilă cu legislaţia privind politica externă. Apoi, în 1989, a devenit preşedinte al Centrului pentru Politică Naţională, o organizaţie de cercetare non-profit înfiinţată în 1981, de reprezentanţi ai zonei guvernamentale, industrie, muncă şi educaţie.

În calitate de profesor de cercetare în domeniul afacerilor internaţionale şi director al programului „Femei în diplomaţie” la Şcoala de Afaceri Externe a Universităţii Georgetown, a predat cursuri universitare şi postuniversitare în domeniul afacerilor internaţionale, a politicii externe a SUA şi a Rusiei, dar şi a politicii externe din Europa Centrală şi de Est. A fost responsabilă de elaborarea şi implementarea programelor menite să consolideze oportunităţile profesionale ale femeilor în afacerile internaţionale.

Madeleine Albright a fost consilier de politică externă, în cursa prezidenţială din 1984, al candidaţilor democraţi la preşedinţie Walter Mondale şi Geraldine Ferrero, iar în 1988 a îndeplinit aceeaşi funcţie în staff-ul candidatului Michael S. Dukakis, potrivit http://www.notablebiographies.com.

În 20 noiembrie 1993, la preluarea oficială de către Bill Clinton a funcţiei de preşedinte al SUA, Madeleine Albright a fost numită reprezentantul permanent al SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite. Şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 6 februarie 1993. De asemenea, era membru al Cabinetului preşedintelui Clinton şi al Consiliului Securităţii Naţionale, conform http://secretary.state.gov/.

După alegerile de la 5 noiembrie 1996, în urma cărora preşedintele în funcţie Bill Clinton a obţinut un al doilea mandat la Casa Albă, fostul secretar de stat Warren Christopher şi-a anunţat demisia. La 5 decembrie 1996, Madeleine Albright a fost nominalizată de către preşedintele Clinton pentru funcţia de secretar de stat. După confirmarea sa în unanimitate de către Senatul SUA, Madeleine Albright a depus oficial jurământul devenind cel de-a 64-lea secretar de stat al SUA, fiind însă prima femeie deţinătoare a acestei funcţii din istoria SUA. A preluat oficial funcţia la 23 ianuarie 1997, conform http://secretary.state.gov/. Mandatul său s-a încheiat la 20 ianuarie 2001.

La sfârşitul mandatului de secretar de stat al SUA, Madeleine Albright a devenit preşedinte al Consiliului director al Institutului Naţional Democratic (din 2001). Apoi a optat pentru funcţia de asociat de onoare la compania farmaceutică Merck, cu care a lucrat frecvent şi a participat la întâlnirile organizate de aceasta. A fost, de asemenea, preşedinte al Albright Stonebridge Group şi al Albright Capital Management, o firmă de consultanţă în investiţii axată pe pieţele emergente, potrivit http://www.albrightstonebridge.com.

A fost profesor în ”Practice of Diplomacy” în cadrul Şcolii de Afaceri Externe a Universităţii Georgetown. Madeleine Albright a condus atât Institutul Naţional Democratic pentru Afaceri Internaţionale cât şi Pew Global Attitudes Project şi a fost preşedinte al Fundaţiei pentru burse ”Truman”.

De asemenea, a făcut parte din Consiliul pentru politica de apărare a Departamentului american al Apărării, un grup însărcinat cu furnizarea de consultanţă independentă, informaţii şi concluzii, secretarului apărării, în ceea ce priveşte aspecte legate de politica de apărare. A deţinut funcţii şi în cadrul consiliilor de conducere ale Institutului Aspen şi Centrului pentru Progresul American.

În 2009, secretarul general al NATO, Anders Fog Rasmussen i-a oferit conducerea unui grup de experţi însărcinat cu elaborarea principalelor linii politice ale Noului Concept Strategic al NATO.

Madeleine Albright este autoarea a cinci opere declarate besteller-uri de către New York Times, potrivit site-ului menţionat mai sus: autobiografia sa ”Madam Secretary: A Memoir” (2003), ”The Mighty and the Almighty: Reflections on America, God, and World Affairs” (2006), ”Memo to the President: How We Can Restore America’s Reputation and Leadership” (2008), ”Read My Pins: Stories from a Diplomat’s Jewel Box” (2009) şi ”Prague Winter: A Personal Story of Remembrance and War, 1937-1948” (2012).

A fost căsătorită între 1959-1983 cu jurnalistul Joseph Albright, având împreună trei fiice.

Fostul secretar de stat american Madeleine Albright a efectuat vizite în România în 2002, 2004, 2008. La 25 noiembrie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

În 2012, a primit Medalia prezidenţială pentru Libertate, cea mai înaltă distincţie civilă a SUA, din partea fostului preşedinte Barack Obama (2009-2017).

La 27 octombrie 2020, reprezentanţii Muzeului Evreiesc din Berlin au anunţat că fostul secretar de stat american Madeleine Albright şi renumitul pianist Igor Levit sunt câştigătorii ediţiei din 2020 a Premiului pentru Înţelegere şi Toleranţă. „În calitatea sa de personalitate politică, profesoară şi scriitoare, Madeleine Albright rămâne o voce indispensabilă în zilele noastre”, preciza juriul într-un comunicat publicat pe site-ul muzeului german.

La 26 iunie 2020 România a găzduit Conferinţa aniversară a Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată în sistem videoconferinţă, în contextul exercitării preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (2019 – 2021). Conferinţa de nivel înalt a marcat 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de la Varşovia, documentul fondator al Comunităţii Democraţiilor, iar Madeleine K. Albright, fost secretar de stat american şi fondator al Comunităţii Democraţiilor, a fost invitatul special al evenimentului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut