Foștii parlamentari câștigă pe bandă rulantă procesele ce vizează indemnizația specială

Foștii parlamentari câștigă pe bandă rulantă procesele ce vizează indemnizația specială de parlamentar eliminată de forul legislativ. Până acum, Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat definitiv vis-a-vis de solicitările mai multor foști parlamentari privind indemnizația, dându-le câștig de cauză. Între timp cei care au fost puși în plată vor să deschidă noi procese deoarece au primit mai puțini bani decât ar fi prevăzut legea.

Tribunalul Cluj trebuia să se pronunțe ieri în cazul a zece foști parlamentari clujeni ce au intentat proces Parlamentului României pentru a beneficia în continuare de indemnizația specială de parlamentar eliminată de forul legislativ.

Acțiunea a fost înregistrată în aprilie 2021 la Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale a Tribunalului Cluj și este semnată de Costică Ciurtin-fost senator și deputat din partea PUNR, Gheorghe Funar-fost senator PRM, Ioan Gavra-fost deputat PUNR, Vasile Matei-fost deputat PUNR, Cornel Itu-fost deputat PSD, Konya Hamar Sandor-fost deputat UDMR, Ioan Miclea-fost deputat PRM, Iuliu Păcurariu-fost deputat și senator PD, Pilich Ladislau Ștefan-fost deputat UDMR și Ionel Roman, deputat din partea PRM în perioada 1992-1996.

Obiectul procesului a constat în contestație privind alte drepturi de asigurări sociale

În 2015, Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificat, foştilor parlamentari acordându-li-se dreptul la o „indemnizaţie pentru limită de vârstă” în valoare de 40%, 60% sau 80% din indemnizaţia medie din ultimele 12 luni, în funcţie de numărul de mandate. Ea se acorda însă abia la împlinirea vârstei standard de pensionare, fiind condiţionată doar de contribuţia timp de minim 11 ani la fondul general de pensii. În februarie anul trecut, Parlamentul a adoptat în şedinţă comună, cu unanimiatte de voturi, inițiativa PSD de desfiinţare a pensiilor speciale pentru foştii deputaţi şi senatori. Până pe 10 martie 2021, secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au trimis ordine de încetare la plată a pensiei speciale tuturor beneficiarilor. Foștii parlamentari care au beneficiat de această indemnizație au atacat în instanţă ordinele. aşa cum a procedat şi Vasile Soporan.

În acțiunile depuse, foștii deputați au arătat că indemnizaţia li se cuvine, drept compensaţie pentru faptul că pe durata ocupării funcţiei de demnitate publică nu au avut salariu şi au trebuit să se supună unui număr de restricţii şi incompatibilităţi. Ei au susținut că ordinul prin care i-a fost retrasă pensia este ilegal, întrucât Secretariatul General al Camerei Deputaţilor nu avea printre atribuţii şi emiterea unor astfel de dispoziţii.

Cauzele aflat pe rol au fost suspendate mai multe luni după ce reclamanții au sesizat Curtea Constituțională cu privire la excepţia de neconstituțonalitate a dispozițiilor Legii nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care a fost eliminată indemnizația specială de parlamentar.

În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constițutională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor este neconstituțională.

În acest context, procesele au fost reluate. În cazul celor zece foști parlamentari, după șase termene, instanța a dispus ieri repunerea cauzei pe rol deoarece unul dintre reclamanți a decedat. Este vorba despre fostul deputat Ionel Roman.

Și fostul deputat de Cluj, Vasile Soporan s-a judecat cu statul pentru a obține indemnizația specială eliminată de Parlament. În cazul său, instanța s-a pronunțat în luna decembrie dându-i câștig de cauză. Camera Deputaților a contestat decizia, Curtea de Apel Cluj urmând să se pronunțe în luna martie dacă soluția dispusă de Tribunal a fost legală.

De asemenea, Tribunalul Sălaj s-a pronunțat în luna octombrie a anului trecut în cazul solicitării foștilor parlamentari Iuliu Nosa, Fekete Szabo Andras, Radu Bara, Corin Penciuc, Gheorghe Pop și Petru Stan privind idemnizația specială, dispunând anularea ordinelor prin care s-a dispus încetarea plății. Și în acest caz, Parlamentul a declarat apel.

 

Alți 12 foști parlamentari din Bistrița, printre care Ioan Oltean și Doina Pană, au obținut anularea ordinelor prin care au fost suspendate indemnizațiile la Tribunalul din Bistrița.

Fostul senator Gheorghe Funar a declarat pentru Făclia că mai mulți foști parlamentari vor să deschide noi procese deoarece după reluarea plăților indemnizația a fost micșorată. El a spus că în cazul celor care au avut un mandat indemnizația a fost diminuată cu 1200 de lei.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut