Fost rector UMF Cluj, trimis în judecată

Fostul rector al UMF Cluj, Marius Bojiță, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. În aceeași cauză vor mai fi judecați conf. Univ. dr. Simona Heghes, cadru didactic în cadrul Catedrei de Farmacie, Doina Miere, șefa Departamentului de Nutriție, conf. Angela Filip și Roxana Banc, din cadrul Catedrei de Nutriție.

Potrivit procurorilor Tribunalului Cluj, în perioada noiembrie – decembrie 2016, Marius Bojiță și Simona Hegheduș, în calitate funcționari publici aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv cadre didactice universitare la UMF Cluj-Napoca, nu au susţinut un curs de formare continuă farmaceutică desfăşurat în perioada 16-29 noiembrie 2016, conform programului de curs stabilit şi nu au realizat evaluarea cunoştinţelor participanţilor, cu consecința vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca, în calitate de furnizor de educație farmaceutică continuă şi de asemenea cu consecinţa obţinerii unui folos pentru altul constând în credite EFC pentru 30 de farmacişti înscrişi la curs.

Totodată, spun anchetatorii, în luna decembrie 2016, Marius Bojiță și Simona Hegheduș l-au determinat pe rectorul UMF Cluj-Napoca să emită 30 de diplome de participare pentru persoanele înscrise la curs, în condiţiile în care aceste persoane nu au participat la desfăşurarea cursului şi nu au beneficiat de o evaluare a cunoştinţelor dobândite prin participarea la curs.

„Tot în perioada noiembrie – decembrie 2016, inculpatele Miere Doina, Angela Filip şi Roxana Banc, în calitate funcționari publici aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv cadre didactice universitare la UMF Cluj-Napoca, nu au susţinut două cursuri de formare continuă farmaceutică desfăşurate în perioada 01 – 29 Noiembrie 2016, conform programului de curs stabilit şi nu au realizat evaluarea concretă a cunoştinţelor participanţilor, cu consecinţa vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca în calitate de furnizor de educaţie farmaceutică continuă şi de asemenea cu consecinţa obţinerii unui folos pentru altul constând în credite EFC pentru 17 farmacişti înscrişi la cursuri. Totodată, în luna decembrie 2016, inculpatele Miere Doina, Angela Filip şi Roxana Banc au determinat pe rectorul UMF Cluj-Napoca să emită 17 diplome de participare, pentru persoanele înscrise la cele două cursuri, în condiţiile în care aceste persoane nu au participat la desfăşurarea cursurilor şi nu au beneficiat de o evaluare a cunoştinţelor dobândite prin participarea la curs”, arată procurorii.

Urmărirea penală a fost efectuată de către procurori pe parcursul a 3 ani, fiind începută în 15.01.2018 ca urmare a sesizării de oficiu a organelor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj.

Pe parcursul cercetărilor au fost audiate 44 de persoane din judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Sibiu, Mureş şi Alba şi au fost verificate dosarele a 39 de farmacişti.

În data de 24.09.2019 procurorii au dispus reținerea celor cinci inculpaţi pentru o perioada de 24 de ore. În cursul aceleaşi zile inculpaţii au fost prezentaţi Judecătoriei Cluj-Napoca cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, neînsuşită de către judecătorul de drepturi şi libertăţi.

În cuprinsul rechizitoriului, procurorii au propus pedepse cu închisoarea şi pedepse complementare, constând în: interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; interzicerea dreptului dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut