Formularul de consimțământ pentru testarea copiilor

Ministerele Educației și Sănătății au făcut public modelul formularului de exprimare a consimțământului părinților sau tutorilor legali pentru testarea antigen rapidă a unui copil, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv.

Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descărcarea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Rezultatul testării este disponibil în 15 minute. Recoltarea se face de către personal medical, instruit, informează AGERPRES.

Părinții trebuie să bifeze dacă sunt de acord cu testarea rapidă doar în prezența lor sau în absență, la recomandarea personalului medical. Formularul se completează cu majuscule. Modelul de consimțământ va fi semnat de părinte sau de reprezentantul legal în situația în care acesta își manifestă opțiunea de testare a copilului. Testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au precizat că regulile și excepțiile privind purtarea măștii sunt stabilite de MS în Ordinul comun MS – MAI din 22 mai 2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit acelui act normativ, preluat și în Hotărârea de Guvern din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții de la purtatul măștii, astfel: angajatul este singur în birou; persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; persoana desfășoară activități fizice intense și/ sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.); prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

„Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de aceea este recomandată participarea lor online la activitățile didactice în locul prezenței fizice fără mască”, precizează ME și MS.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut